17/07/2024
Najnovije vesti
Valjevo Popučke blokada puta foto Dragan Krunić 04 12 2021

BLOKADA I O BLOKADI

Autor 04/12/2021

Današnji narodni miting, njegov početak i još brži završetak, a istovremeno i blokada regionalnog puta u Popučkama teraju na razmišljanje. Počelo je pre nekoliko dana kada je zakazan narodni zbor koji je u ime organizatora Narodnog pokret “Marš sa Kolubare” policiji prijavio advokat Sreten Đorđević. Pozvan je narod na zbor, najavljena je tema o čemu drugom nego o litijumu. U pozivu javnosti naglašeno je de će se skup održati bez blokade regionalnog puta Valjevo – Lajkovac.

Čudno je zvučalo da se jedan narodni pokret upustio u organizaciju ovakvog skupa znajući za najave da će u celoj Srbiji biti nastavljeni protesti započeti prošle subote u terminu od 14 sati. Naime, i u Valjevu je prošle subote zabeležen prvi protest kada je 100-tinak građana blokiralo regionalni put Valjevo – Loznica, i kada je privedeno šest sugrađana, a kasnije i mnogima stigle prekršajne prijave na kućne adrese. Valjevska opozicija (ne)mudro se nije oglašavala ovim pitanjem. U kuloarima je kružila priča da će nekoliko stranaka podržati protest na koji nisu ni pozvani, dakle u svojstvu građana. Tako je i bilo.

U Popučkama se i pre početka Narodnog zbora osećalo ono što se i dogodilo. A dogodila se blokada. I dogodilo se da Sreten Đorđević bude izviždan u momentu kada se obraćao prisutnima, jer su građani već par minuta pre njegovog obraćanja blokirali regionalni put Valjevo- Lajkovac. Sreten Đorđević u svom kratkom obraćanju prisutnima je rekao:

“Poštovani građani, seljaci, domaćini, Narodni pokret Marš s Kolubare otkazuje današnji skup zbog toga što nismo ga ni počeli, a ne želimo da odgovaramo zato što ljudi koji nemaju svest o tome da se seljacima truje zemlja, da je zatrovana voda. Najvažnije što smo danas hteli da kažemo je da je kompaniji Euro Litijum do daljeg zabranjen rad na području valjevsko-mioničkog basena. Zbog toga smo se okupili da Vam kažemo i poručimo- dobro došli na privremeno oslobođenu teritoriju od Euro Litijuma Balkan na valjevsko-mioničkom basenu. Pošto to očigledno ne odgovara onima koji su se okupili da ne dođe do saopštenja koje smo hteli poručimo, današnji skup koji nije ni počeo na žalost otkazujemo- za nekoliko dana, a svi ćete biti obavešteni o novom skupu”.

Zapravo je Sreten Đorđević rekao ono što je hteo, i to je i više nego dobra vest za građane Valjeva i valjevskog kraja. Toliko dobra da ni prisutni, a ni potpisnik ovih redova u prvi mah nisu ni osetili težinu izrečenog. Đorđević se nakon toga povukao, a u blokadi je ostalo blizu 1.000 građana.

Zašto su Valjevci ostali u blokadi? Odgovor je jednostavan. Priključili su se mnogim gradovima u Srbiji koji su od 14 sati počeli blokade sa samo jednim traženim – poništavanjem skupštinske odluke Zakona o eksproprijaciji i Zakon o referendumu koje su skupštinski poslanici usvojili i dostavili predsedniku Republike Srbije na potpis. Jednostavno je – Srbija nije na prodaju.

Zabeležen je i jedan incident. Jedan nervozni vozač, nakon što je vraćen u pravac iz koga je došao, vratio se ka prisutnima i nervozno nasrnuo na snimatelja regionalne TVA Plus. Ošamario je kameru i odgurnuo kamermana. Samo zahvaljujući prisebnosti demonstranata nije došlo do većeg incidenta. Narodski rečeno – napadač je dobro prošao.

A novinarska profesija postala ponovo na meti onima kojima nije sve po volji. Da li će napadač snositi odgovornost za pretrpljeni strah snimatelja i pokvarenu kameru koja je nakon napada prestala da radi videćemo. Tek ostaje gorčina da smo ponovo meta samo za to što radimo posao koji radimo. A to se nekima očigledno ne sviđa.

Bilo kako bilo, kao organizator današnje blokade niko se nije oglasio. Zanimljivo je i to da je policije bilo u civilima, a u odnosu na prošlu subotu zanemarljivo. Uniformisani u maricama bili su preko pruge, dakle sa druge strane. I dobro je što je sve proteklo bez većih incidenata. Ostaje gorko u ustima da su i organizatori zbora koji je otkazan, ali i ostali koji su bili u blokadi na jednoj strani. Jedni definitivno za restriktivan način rešavanja nečega već donetog u skupštini Srbije, drugi, čini se za mirniji rad na tom području. A opet se čini da nije vreme za čekanje, jer se sa litijumom u Srbiji daleko odmaklo. Da li će stati?