14/07/2024
Najnovije vesti
Dvoriste-biblioteke

BOOKa U DVORIŠTU – APOKALIPSA IMPERIJE

Autor 24/06/2022

Razgovor o knjizi “Apokalipsa imperije: Veliki rat i razaranje Ruskog carstva” Džošue Sanborna, večeras, 24. juna 2022. godine, od 20 sati, u Dvorištu Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” u Valjevu.

Učestvuju prevodilac knjige, istoričar i pukovnik dr Dmitar Tasić, kao i istoričar dr Dalibor Denda.

Moderator razgovora je Gordana Milosavljević Stojanović, urednica Izdavačke kuće Službeni glasnik koja je prošle 2021. godine objavila knjigu, čiji je originalni naslov “Imperial Apocalypse: the Great War And The Destruction Of The Russian Empire / Joshua A. Sanborn”. U opisu knjige je navedeno:

“Džošua Sanborn u svojoj studiji, istražujući sudbine pojedinaca, uobličava i osvetljava dešavanja u Rusiji i na Istočnom frontu tokom Prvog svetskog rata, ukazujući na globalne geopolitičke procese koji se protežu kroz čitav XX vek.

Knjiga namenjena kako stručnom tako i širokom čitalačkom auditorijumu pomoću ličnih istorija uobličava celovitu sliku rata, sledeći savremenu metodologiju istorijske nauke.

“Želeo sam da vaspostavim ljudskost bezglasnih muškaraca i žena, koji se u postojećim istorijama ovog rata predstavljaju isključivo kao arhetipovi primitivnih ruskih seljaka – vojnika ili kao napaćene žrtve modernog rata. Većina mojih inicijalnih arhivskih istraživanja bila su posvećena otkrivanju njihovih priča kroz policijske izveštaje, cenzurisana pisma, telegrame oficira, memoare i dnevnike.

Tek kasnije, kada sam počeo da pišem članke zasnovane na ovim istraživanjima, jasnije sam video sled događaja koje sam opisivao. Na taj način se javila jedna drugačija vrsta istorije, ona koja je povezivala vojno nasilje, pad države, urušavanje društvenog poretka i kraj carstva u jedan preklapajući, ali uzročno – posledični niz.

Ovaj proces ima do te mere zapanjujuću sličnost sa globalnim istorijskim procesom nestanka velikih imperija tokom XX veka da sam odlučio da prekomponujem svoj projekat kako bih naglasio da su apokaliptična iskustva kroz koja je Rusija prošla tokom Velikog rata i Građanskog rata predstavljala ranu fazu dramatične, ali bolne globalne istorije. Fenomen urušavanja imperija ili dekolonizacije još više daje na značaju Velikom ratu, kao jednom od centralnih događaja u narativu istorije XX veka.

Time ova knjiga ima dva cilja: da opiše živote širokog spektra aktera na Ruskom frontu, kao i da analizira način na koji se urušilo Rusko carstvo.”

Promocija knjige “Apokalipsa imperije: Veliki rat i razaranje Ruskog carstva” Džošue Sanborna, večeras, od 20 sati, u Dvorištu valjevske Biblioteke.