19/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Budžet opštine Lajkovac za 2024. godinu iznosi 1,3 milijarde
Sednica-Skupstine-opstine-Lajkovac-15-02-2024-FOTO-IZVOR-agencija-Pristup-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-Kolubarski-okrug

Budžet opštine Lajkovac za 2024. godinu iznosi 1,3 milijarde

Autor 16/02/2024

Na drugoj sednici novog saziva Skupštine opštine Lajkovac odbornici su usvojili budžet za 2024. godinu u iznosu milijardu i 319 miliona dinara.

Značajna sredstva koji će omogućiti opštini dovoljno novca za investicije i brojna socijalna davanja u narednoj godini. Od ovog iznosa 319 miliona su prenete obaveze iz 2023. i od sporazuma sa Rudarskim basenom „Kolubara“.

– Budžet je izbalansiran između investicionog i socijalnog. Od 1,319 milijardi dinara 23 procenta odlazi na investicije što je jako dobro, dok za komunalne delatnosti odvajamo 20 odsto. Jedan od prioriteta nam je kontinuirano ulaganje i obrazovanje – da sve tri obrazovne ustanove funkcionišu kvalitetno i da školski objekti budu u dobrom stanju. Za to smo izdvojili 20 procenata budžeta, odnosno oko 250-260 miliona dinara. Budžet za poljoprivredu povećali smo sa 17 na 20 miliona, a za sport sa 25 na 30 miliona dinara.

Jako je bitno da ćemo imati infrastrukturne radove u prvoj polovini godine: izgradnju Ulice Alekse Šantića, trotoara u Ulici Svetog Save, rekonstrukciju košarkaškog, odbojkaškog i fudbalskog terena u školi „Mile Dubljević“, mini pič terena i košarkaškog igrališta na stadionu FK Železničar, puta za groblje u Pridvorici. Spomenuo bih i izgradnju dva bunara za tehničku vodu u Bajevcu, izgradnju Seoske kuće u Vračeviću i opremanje Seoske kuće u Pepeljevcu, kao i 10 miliona dinara za rekonstrukciju lokalnih i nekategorisanih puteva – izjavio je predsednik opštine Andrija Živković po završetku sednice.

Živković je najavio novi sporazum sa RB „Kolubara“, vrednosti 150-200 miliona, zbog širenja ugljenokopa ka Skobalju, zbog čega će biti izmešten put Radljevo – Skobalj dužine šest kilometara i školska zgrada. Taj iznos biće opredeljen za najpotrebnije investicije u selu Jabučju. Osim toga, Lajkovac očekuje rezultate konkursa kod pojedinih ministarstava, gde je prijavio više projekata, uz sopstveno učešće: veštački teren za fudbal, minibus, ozelenjavanje prostora oko konaka, parterno uređenje centra Jabučja.

 Sve to znači da Lajkovac, uz visok budžet, očekuje i dodatna sredstva planirana za infrastrukturno opremanje u različitim oblastima.

Foto izveštaj PR agencija „Pristup“