14/07/2024
Najnovije vesti
Climaton-2023-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Climathon Valjevo 2023. (video)

Autor 24/10/2023

U subotu, 28. oktobra 2023. godine organizacija iRevolucija priređuje četvrti Climathon Valjevo događaj na temu aerozagađenja, u Art holu u Centru za kulturu Valjevo, od 14 časova.

Program je koncpiran tako da odgovori na važna pitanja koja se tiču procesa odlučivanja u vezi sa temom kvaliteta vazduha u Valjevu, ali i da osnaži dijalog između svih učesnika, kaže jedan od organizatora Vladimir Radosavljević iz iRevolucije.

Događaj će početi okruglim stolom gde učestvuju najviši predstavnici EU delegacjie, lokalnih i nacionalnih institucija, eksperti EKOblok mreže, uticajni aktivisti i lokalni mediji.

Agenda-blok2-Climaton-2023-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

U nastavku programa, kroz tri predavanja biće potraženi odgovori koji se tiču svih građana Valjeva u proteklih godinu dana, ali i rešavanje nedoumice šta su nacionalne institucije uradile po tom pitanju, kao i po pitanju uticaja aerozagađenja na zdravlje stanovništva, kao najvažnije komponente.

Nakon toga, planiran je panel na temu “Industrijsko zagađenje” sa predstavnicima EKOblok mreže uz razmatranje situacije na području cele Srbije.

Treći blok smo posvetili edukativnom sadržaju kroz dve radionice namenjene lokalnim medijima koji poseduju svoje veb stranice, ali i organizacijama civilnog društva, na kojima ćemo uspostaviti naš mehanizam – od prikupljanja podataka o kvalitetu vazduha, do emotivanja istih putem aplikacjie xEco vazduh, u realnom vremenu, po EU indeksu kvaliteta vazduha.

Ulaz na događaj je besplatan! Za učešće na radionicama neophodna je prijava putem veb stranice irevolucija.net , napominje Radosavljević.