23/06/2024
Najnovije vesti
aero alarm zagadjenje Valjevo-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-Valjevo Ljubin grob Brdjani

Već 100 dana aerozagađenja u 2023. u Valjevu!

Autor 23/10/2023

Danas zabeležen tačno stoti dan u 2023. prekomerno zagađen PM10 česticama.

Zavod za javno zdravlje Valjevo redovno i u kontinuitetu tokom čitave godine obavlja aktivnosti praćenja kvaliteta vazduha u Valjevu. Ugovor za kontrolu aerozagađenja, odnosno monitoring vazduha, je produžen na godinu dana i sa strane Zavoda za javno zdravlje Valjevo (Ugovor – monitoring vazduha 2023 – 2024 JN br. 0086) je potpisan 16. oktobra 2023. godine.

Inače, ovog ponedeljka, 23. oktobar „slavimo“ neslavan rezultat – tačno 100. dan u 2023. godini kako udišemo vazduh prekomerno zagađen PM10 česticama, kaže za portal Objektiva.rs diplomirani fizikohemičar iz Zavoda za javno zdravlje Valjevo, Biljana Mladenović.

Davno, još 14. februara smo „ispunili“ bonus koji je propisala Svetska zdravstvena organizacija (SZO) – da je samo do 35 dana u godini „dozvoljeno“ da kvalitet vazduha bude preko utvrđene granične vrednosti, a da to ne prouzrokuje posledice po naše zdravlje!

To će reći da smo mi tri puta, već u ovom trenutku, u većem riziku da loš kvalitet vazduha izazove negativne efekte po stanje našeg organizma i prouzrokuje pojavu mnogih oboljenja koja su upravo ovim prouzrokovana.

Biljana Mladenović diplomirani fiziko hemičar Valjevo štetnost PM čestica
Biljana Mladenović diplomirani fizikohemičar u Zavodu za javno zdravlje Valjevo o štetnosti PM čestica na Climatonu FOTO Objektiva.rs

Obzirom da do kraja godine imamo više od dva meseca kada se tek očekuje pogoršanje kvaliteta vazduha, možemo očekivati da ćemo i ove 2023. godine „upasti“ u prosek prethodnih godina kada su Valjevci na godišnjem nivou udisali između 150 i 180 dana preokmerno zagađen vazduh, podseća Biljana Mladenović.

Iako je bilo za očekivati da će se sa izradom Plana kvaliteta vazduha koji je napokon i urađen (doduše sa zakašnjenjem od skoro godinu i po dana) pokrenuti i mnoge aktivnosti koje će doprineti boljem sagledavanju zdravstvenog aspekta zagađenja (izrada studije uticaja zagađenog vazduha na zdravlje ljudi), to se nije desilo. Stalo se sa početnom zainteresovanošću da se uradi jedna takva studija i pre početka… Zavod za javno zdravlje prati kvalitet vazduha punih 20 godina, ali iako se rezultati analiza redovno šalju, pored ostalih i Institutu za javno zdravlje „Batut“, jedna takva studija nije rađena, niti je bilo inicijativa za izradom takve studije…  A dolaskom hladnog perioda godine svakako se povećava broj pacijenata koji pripadaju osetljivoj grupi (deca, trudnice, stariji i hronični bolesnici) koji se javljaju sa respiratornim problemima svojim lekarima.

Statistika za 2023. godinu

Ukupan broj dana sa prekoračenjem Graničnom vrednošću (GV) za PM10 čestice, zaključno sa današnjim danom: 100.

Srednja mesečna koncentracija ovog zagađujućeg parametra jako je visoka:

Januar: 94 μg/m3

Februar: 104.9 μg/m3

Mart: 77,4 μg/m3

April: 53,8 μg/m3

To su izuzetno visoke srednje mesečne koncentracije. Tokom maja i juna uočen je trend pada, ali od jula – ponovo uočen trend rasta.

Propisana srednja godišnja koncentracija za PM10 je 40 μg/m3, a mi smo do 1. oktobra 2023. imali srednju godišnju koncentraciju 54 μg/m3.

“ROMANTIKA” KISELOG VAZDUHA – pročitajte OVDE

Nisu li ovi podaci dovoljni da se zapitamo: koliko ja kao pojedinac mogu da utičem da se popravi alarmantno stanje u gradu što se tiče kvaliteta vazduha?

Nebrojeno puta smo pričali o tome šta sve doprinosi visokim vrednostima PM 10 čestica, koje imaju sposobnost da prodru duboko u naš organizam i prouzokuju mnoge zdravstvene probleme. Baš zbog mnogih naučnih saznanja šta sve prouzrokuju i kakve posledice mogu proizvesti po zdravlje izuzetno su važne i potencira se na vrednosti njihovih koncentracija kao na jednom od opredeljujućih faktora kvaliteta vazduha, napominje Biljana Mladenović, diplomirani fizikohemičar iz Zavoda za javno zdravlje Valjevo.

ŠTA SU PM ČESTICE I ZAŠTO SU ŠTETNE – pročitajte OVDE

Podsećamo, nedavno je stigla i potvrda u Izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine, da je u Valjevu tokom prošle 2022. godine kvalitet vazduha bio treće klase, upravo zbog koncentracija PM čestica.

COVID-19: Pogoršanje epidemiološke situacije u odnosu na septembar na području okruga – pročitajte OVDE

Naslovna fotografija – Pogled na Valjevo sa Brđana 21. decembra 2022. godine, FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs