19/05/2024
Najnovije vesti
Climathon Week Valjevo EUforYou

Climathon VALJEVO

Autor 23/10/2021

Tema ovogodišnjeg Climathon-a je ista kao i prethodnog – aerozagađenje u Valjevu. Biće održan u utorak, 26. oktobra 2021. godine, od 17 sati i 30 minuta, u Hotelu Omni.

U prethodnoj godini mapirane su organizacije, aktivisti, eksperti i predstavnici medija koji su bili u bliskoj vezi sa problemom aerozagađenja u Valjevu, ili realizovali projekte u vezi sa kvalitetom vazduha. Predstavljeno je jedno rešenje.

Učesnike panela uz uvodno obraćanje, održaće Ognjen Pantić iz Beogradske Otvorene Škole.

Ovog puta u planu su dve debate pod nazivom Godinu dana kasnije i Participativno rešenje za aerozagađenje sa prošlogodišnjim učesnicima u cilju što većeg učešća građana i građanki iz Valjeva. Moderator razgovora je Vladimir Radosavljević. Učesnici panela pod nazivom Godinu dana kasnije, su: gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković, Andrija Petrović “Da Valjevo prodiše”, Đorđe Petković iz Udruženja Lokalni odgovor, Marija Petrović Marković iz Valjevska Posla i Slavica Matić iz Televizije Marš.

U okviru Climathon-a, od 18 sati i 30 minuta reč dobijaju i srednjoškolci, koji će prezentovati svoje viđenje situacije, odgovarajući na temu “Moje rešenje za aerozagađenje”. Potom, od 18 sati i 45 minuta sledi kratkometražni film o aerozgađenju.

U nastavku diskusije “Participativno rešenje za aerozagađenje” učestvuju stručne osobe koje se ozbiljno bave pitanjima zagađenja vazduha: diplomirani fizikohemičar, Biljana Mladenović, Članica saveta za čist vazduh, zatim Nikola Krstić “Tvrđava” iz Smedereva,
Dejan Lekić iz Nacionalne Ekološke Asocijacije i Rada Tomić, inženjer zaštite životne sredine, Članica saveta za čist vazduh, a moderator panela eksperata je Vladimir Pantić.

ŠTA JE CLIMATHON?
Climathon je globalna inicijativa koja za cilj ima rešenje problema iz oblasti zaštute životne sredine, vezano za određeni grad. Climathon Valjevo je deo globalnog pokreta i događaj će biti održan istovremeno i na isti način, kao u ostalim gradovima širom sveta.

Climathon Week je jedna od najmasovnijih klimatskih akcija u svetu, godišnje okuplja hiljade ljudi u preko 150 gradova i 55 država na svim kontinentima.

Ove godine, Climathon Valjevo je u hibridnoj formi, organizator za Valjevo je Udruženje iRevolucija, 26. oktobra 2021. u hotelu Omni centra i zbog toga će broj mesta biti ograničen. Kompletan sadržaj biće emitovan na Youtube i Facebook kanalima Udruženja iRevolucije.