17/07/2024
Najnovije vesti
Valjevo vesti Objektiva.rs Nevreme Huricane Alarm SOS Valjevski-kraj-Radjevo-selo-prolece-2022-Objektiva.rs-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic.

Crveni meteo alarm u subotu i prognoza za predstojeći period

Autor 05/08/2023

Jak oblačni sistem koji na području juga Jadrana, u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj uslovljava kišu i jake pljuskove sa grmljavinom premešta se prema području zapadne Srbije. U drugom delu dana preko Srbije premešta se dalje na istok Balkana, obaveštava Republički hidrometeorološki zavod Srbije.

Prema merenjima u 11 časova, temperatura u Valjevu 25 stepeni Celzijusa, armosferski pritisak 984,8 milibara, relativna vlažnost vazduha 74% i duva vetar, istočnog pravca, brzinom od tri mestra u sekundi.

Posle podne, uveče i u prvom delu predstojeće noći, u Srbiji veoma nestabilno sa uslovima za vremenske nepogode u vidu obilnih pljuskova, pojave grada i kratkotrajno, pri najintenzivnijim grmljavinskim procesima, olujnim vetrom.

Usled očekivane pojave vremenskih nepogoda, na snazi će biti i crveni meteo alarm.

U nedelju i početkom sledeće sedmice u svim predelima osetno hladnije, dnevna temperatura biće ispod proseka za ovaj period godine.

UPOZORENjE ZA PODRUČJE SRBIJE NA ZNAČAJNU PROMENU VREMENA, U DRUGOM DELU DANA I NA VREMENSKE NEPOGODE: OBILNE PADAVINE, GRAD I OLUJNI VETAR (za 5.8.2023.)

Naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom, padom temperature i umerenim, povremeno i jakim severozapadnim vetrom, pre podne zahvatiće zapadne i jugozapadne predele Srbije, kao i zapad Vojvodine, a posle podne i uveče proširiće se i na ostale krajeve. Na jugu i istoku zemlje još danas vrlo toplo, do 35° C.

U drugom delu dana u svim predelima veoma nestabilno pa se očekuju i kratkotrajne vremenske nepogode u vidu jakih pljuskova sa grmljavinom (od 20 do 40 mm), gradom i olujnim udarima vetra.

Najintenzivniji grmljavinski procesi i veća količina padavina očekuju se u centralnoj i istočnoj Srbiji, na istoku Vojvodine, delovima Beograda, kao i u delovima zapadne Srbije, gde može pasti i od 40 do 70 mm za 12 sati, lokalno i više.

UPOZORENjE ZA PODRUČJE BEOGRADA NA ZNAČAJNU PROMENU VREMENA, U DRUGOM DELU DANA I NA VREMENSKE NEPOGODE (za 05.08.2023.)

U Beogradu posle podne i uveče veoma nestabilno, a pri intenzivnim grmljavinskim procesima u pojedinim delovima grada očekuje se velika količina padavina, od 30 do 50 mm, lokalno i više, kao i pojava grada i kratkotrajno olujnog severozapadnog vetra.

Hidrološko upozorenje – Na slivovima Mlave, Peka, Jasenice, Kubršnice, Lepenice i Resave tokom 6. i 7. avgusta moguća su izlivanja manjih bujičnih vodotoka.

PROGNOZA ZA NAREDNE DANE

Nedelja, 06.08.2023. – Umereno do potpuno oblačno i sveže, mestimično sa kišom, ponegde i pljuskovima s grmljavinom. Vetar slab i umeren, na severu i istoku i jak, zapadni i severozapadni. Najniža temperatura od 15 do 20° C, a najviša od 22 do 28° C. Lokalna pojava grmljavina sa količinom padavina ≥ od 10 l/m² za tri časa.

Ponedeljak, 07.08.2023. – Umereno do potpuno oblačno i sveže, mestimično sa kišom i kratkotrajnim pljuskovima, koji će tek ponegde u brdsko-planinskim predelima biti praćeni grmljavinom. Vetar slab i umeren, na severu i istoku i jak, zapadni i severozapadni. Najniža temperatura od 13 do 17° C, a najviša od 21 do 25° C. Lokalna pojava grmljavina sa količinom padavina ≥ od 10 l/m² tokom tri sata.

Utorak, 08.08.2023. – Iznad većeg dela pretežno sunčano, osim u brdsko-planinskim predelima južne Srbije, gde će uz promenljivu oblačnost, ponegde biti kratkotrajne kiše ili pljuska. Vetar slab i umeren, u brdskoplaninskim predelima i jak, zapadni i severozapadni. Najniža temperatura od 12 do 16° C, a najviša od 22 do 26° C.