10/12/2023
Najnovije vesti

Čvarkijada oborila sve rekorde, prodato nekoliko tona čvaraka

Autor 09/10/2023

Ovogodišnja čvarkijada, 17. po redu oborila je sve dosadašnje rekorde.

U takmičarskom delu za titulu najboljeg prijavljeno je 75 posada, a prve nezvanične procene su da je u Valjevu za dva dana ovog svojevrsnog festivala bilo 30.000 posetilaca iz Srbije, ali i okruženja.

Prvog dana festivala nakon prigodnog kulturno – umetničkog programa prisutnima se obratila državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede Ivana Popović.

Ivana Popović svečano otvara prvi dan čvarkijade

Njenim govorom svečano je otvoren prvi dan čvarkijade u kome su se ekipe nadmetale u pravljenju šoder čvaraka. U oficijelnom programu na glavnoj bini nastupali su pripadnici valjevskih folklornih ansambala, dok je grupa Feničanski biseri održala koncert.

Nastup folklornog ansambla

U popodnevnim satima izvršeno je proglašenje najboljih.

Prvo mesto u pravljenju šoder čvaraka pripalo je ekipi Poljoprivredne škole sa domom učenika, vicešampioni su ekipa “Paramentić” dok je treće mesto pripalo ekipi “Meso produkt Saša”.

Pobednici u kategoriji šoder čvaraka- učenici II razreda Poljoprivredne škole- smer mesar

Iako je već prvog dana bilo evidentno da je broj posetilaca znatno veći nego ranijih godina, drugog dana čvarkijade zabeležen je do sada najveći broj gostiju. Od ranih jutarnjih sati kolone automobila slivale su se ka centru grada gde je bilo nemoguće naći parking mesto.

Takmičarski deo svečano je otvorio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković. On je tom priliko rekao: “Drago mi što je ovaj festival uspeo da, kada se spomenu dobra hrana i dobar provod, svi pomislimo baš na Festival duvan čvaraka. Cilj nam je da ova manifestacija neguje prave vrednosti i predstavi ono najblje što valjevski kraj nudi. Pozdravljam sve posetioce, učesnicima želim puno uspeha, a gostima prijatan boravak u Valjevu i da sa Festovala duvan čvaraka ponesu najlepše uspomene, ukuse i mirise“.

U muzičkom delu nastupio je Dule Lušin, a nakon njega je održan koncert grupe Garavi Sokak.

Dule Lušin tokom nastupa na čvarkijadi

Nakon koncerta proglašeni su i najuspešniji u pravljenju duvan čvaraka. Ovogodišnju titulu četvrtu po redu, a drugu uzastopnu ponela je ekipa “Cvetković”, drugo mesto pripalo je gazdinstvu Stojić, dok je treće mesto pripalo ekipi mesare Korida. Uz prigodne novčane poklone ove godine najbolje ekipe nagrađene su i proizvodima firmi Hejsens, Blist i Animo.

Grčnarija na delu za najmlađe

Sabirajuči utiske nakon završetka ove manifestacije sa sigurnošču se može zaključiti da je ovogodišnji nivo organizacije podignut na znatno viši nivo. Montažni mostovi su estetski bili pun pogodak, njihova širina omogućila je znatno lakši prelazak preko reke, uz manje gužve. Ono što svakako nije lep primer je parkiranje nesavesnih vozača, koje uglavnom nije sankcionisano, a bilo ga ja na brojnim zelenim površinama, a i na keju Kolubare. Sami prodavci na oko 200 tezgi svakako su zadovoljno trljali ruke, jer je za svakoga bilo ponešto za kupiti i poneti.

Jedna od tezgi

Šoder čvarci su se prodavali po ceni od 1.600- 1.800 dinara, duvan čvarci 2-2.500 dinara, praseće pečenje 2.000, jagnjeće pečenje 2.500, cene rakije od voćnih do šljivovice su bile od 500- 1.500. Raznih rukotvorina bilo je na svakom koraku, i za svakoga po nešto. Nezaobilazno je bilo naravno, kesa sa čvarcima bez koje se nije kretalo sa čvarkijade. Nezvanične procene su da je prodato nekoliko tona što šoder, što duvan čvaraka.

I stari i mladi vole čvarke

Pred organizatorima je sledeće godine veliki izazov. Jer, punoletstvo nije mala stvar. Opravdati poverenje, poboljšati viđeno, biće pune ruke posla za promociju nečega što je sigurno postalo valjevski brend.

Porodica Petrović u puno sastavu na prodajnom mestu
Kej postaje tesan