22/07/2024
Najnovije vesti
Festival čvaraka FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs vesti Valjevo

17. Festival čvaraka 7. i 8. oktobra u Valjevu

Autor 04/10/2023

“Slani, a slatki” čuveni je slogan još poznatijih valjevskih duvan čvaraka, za kojima ne izostaju ni tzv. šoder čvarci. Već u subotu i nedelju, 7. i 8. oktobra, za sve ljubitelje kvalitetnog i ukusnog zalogaja, u Valjevu će biti održana popularna “čvarkijada” jedan od šest najposećenijih festivala prošle godine u Srbiji.

Festival duvan čvaraka, 17. po redu, je dvodnevna manifestacija. Pored nadmetanja u pripremi čvaraka, u ponudi su i suhomesnati proizvodi, kao i etno radionice i oko 150 štandova na kojima proizvođači plasiraju domaće proizvode, od meda i valjevske rakije do voćnog slatkog, džema i ajvara pripremljenih prema receptima domaćica iz valjevskog kraja, kao i rukotvorine narodne radinosti.

Povodom prestojećeg Festivala duvan i šoder čvaraka, predstojećeg vikenda, 7. i 8. oktobra, danas je priređena konferencija na kojoj su organizatori naglasili da je Uprava za veterinu odobrila održavanje manifestacije, i još jednom podsetili da svi takmičari moraju imati Potvrdu o masnoći i registrovane firme ili radnje.

17.-Festival-cvaraka-oktobar-2023.-Veseljko-Belusevic-Ana-Markovic-Kuzmanovic-i-Slavan-Batocanin-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-vesti-Valjevo
U susret 17. festivalu duvan čvaraka: Veseljko Belušević, Ana Marković, Dragutin Kuzmanović i Slavan Batoćanin

Predsednik organizacionog odbora Festivala duvan čvaraka u Valjevu, Dragutin Kuzmanović, ovom prilikom je podsetio da je ove godine 17. takmičenje u pripremi “duvan”, dok je četvrto izdanje tzv. šoder čvaraka, koji su malo masniji od duvan, čije spremanje traje malo kraće.

Istovremeno, s obzirom na specifičnost situacije u širem okruženju zbog prisustva oboljenja svinja “afrička kuga”, u pogledu odobrenja i organizacionih priprema, Kuzmanović naglašava:

“Mi smo se obratili svim relevantnim institucijama i dobili sve dozvole, tako da na našu sreću i zadovoljstvo, ove godine nastavljamo tradiciju festivala, ali uz pojačane mere nadzora.

Od 2018. godine festival je postao stalna gradska manifestacija i ove godine je zainteresovanost učesnika na višem nivou nego prethodnih godina, tako da očekujemo i veliki broj posetilaca.“

Kolubarski kej gde će 7. i 8. oktobra biti održan 17. Festival čvaraka u Valjevu

Festival duvan čvaraka u Valjevu mnogi upoređuju sa “Oktobarfestom”. Težeći što višem kvalitetu, organizatori su ove godine obezbedili jednobrazne paviljone za učesnike i tri pešačka čelična montažna mosta preko Kolubare, radi sigurnijeg i lakšeg prelaza posetilaca preko reke jer će prodajni štandovi biti postavljeni na levoj i desnoj obali Kolubare.   

Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjevo podseća da je prošlogodišnji Festival čvaraka zabeležio 51 hiljadu posetilaca. Naznačava da je prošle godine bilo 50, a sada je 75 prijavljenih takmičara, pa očekuju da će i poseta ovogodišnjeg Festivala nadmašiti prošlu “čvarkijadu”.  

„Ukupan broj izlagača na platou ispred Centra za kulturu Valjevo i na keju Kolubare je 250. Potrudili smo se da oba dana imamo odgovarajući prateći muzički program, kao i interaktivne radionice o starim zanatima na štandovima domaće radinosti.

Ove godine nagrade za najbolje učesnike u pripremi duvan i šoder čvaraka, u novčanim iznosima su jednake: 35 hiljada za prvo, 25.000 za drugo i 15.000 dinara za treće mesto.

Ovogodišnji žiri je u sastavu: dr Radosav Vujić, veterinar Milovan Pušić i profesorka Vesna Kotarac.

U nedelju, 8. oktobra,  u 17 časova, je uručenje novčane nagrade, a ove godine su obezbeđene i robne nagrade, zahvaljujući sponzorima: kompanija „Hajsens Gorenje“ daruje frižider, valjevska firma „Blist“ peć na čvrto gorivo „Žar“ i preduzeće „Animo“ poklanja rasklopivi sto sa dve klupe, a to su nagrade za najbolje majstore u pripremi duvan čvaraka. Takođe, biće nagrađeni i najiskusniji majstora, najbolji početnik, najbolji “veslač”, oranijaš, čvarkoljubac i najlepši štand”, rekla je Ana Marković, pri tome napomenuvši:

“S obzirom na situaciju u čitavom regionu u pogledu svinjskog mesa, imamo određena pravila za takmičenje i ocenjivanje čvaraka. Sve prijavljene ekipe koje spremaju čvarke i prodaju suhomesnate proizvode moraju imati Potvrdu o nabavljenoj masnoći i registrovane firme, ili radnje.“

Počeo Festival duvan čvaraka 2022. – pročitajte OVDE

Izvršni direktor, Veseljko Belušević je najavio zabavne programe tokom 17. Festivala čvaraka 2023. predstojećeg vikenda, 7. i 8. oktobra, na platou ispred Centra za kulturu u Valjevu.

“U subotu, 7. oktobra, od 11 časova, nastupaju folklorni ansambli više valjevskih KUD-ova, koji podržavaju festival od osnivanja. Na velikoj bini na platou Centra za kulturu program počinje u subotu, od 11 sati. U 12 sati je svečano otvaranje takmičenja u spravljanju šoder čvaraka. U 15 časova je koncert „Fenečkih bisera“, mlade ekipe koja radi pri manastiru Fenek i bave se etno muzikom. U 17 sati prvog dana je dodela priznanja najboljim takmičarima u spravljanju šoder čvaraka.

U nedelju, 8. oktobra, očekujemo još veću posetu. Program takođe počinjeu 11 sati. Naši prijatelji iz KUD-a „Gradac“ su osnovali “Festival rabadžijske svirke” za izvođače na dvojnicama i fruli, a prenos je preko Radio Beograda i ove godine im pomažemo u promociji, uz predstavljanje Festivala duvan čvaraka. U 13 sati je svečano otvaranje čitavog festivala. U 13 sati i 15 minuta, počinje koncert našeg Valjevca Dula Lušina, dok od 15 časova nastupa grupa „Garavi sokak“. U 17 sati je dodela nagrada i priznanja.

Trudimo se da sve protekne u najboljem redu i zbog toga će biti pojačan nadzor i prisustvo inspekcija. Pojačan nadzor će biti prvenstveno radi preventivnih mera, kako bismo i dalje ostali zdravo ostrvo jer u okruženju hara afrička kuga“, naglasio je Belušević.

Turistička organizacija Valjevo 2022. – Obeležen put E-7 – pročitajte OVDE

Slavan Batoćanin, idejni tvorac „čvarkijade“ ovom prillikom je rekao da su ispunjeni njegovi zahtevi u pogledu obezbeđivanja prateće opreme i da je gradonačelnik Valjeva stao iza ovogodišnje manifestacije, tako da očekuje da festival protekne u najboljem redu.

„Tražim da se ispune samo osnovni uslovi, koji su bitni za festival, poput mostova koje smo napravili ove godine. Trebalo je da se urede i stepenice, nabave kvalitetniji paviljoni, što je urađeno. Bitno nam je da ovo bude festival, nikako vašar“, rekao je Batoćanin.

U pogledu cene čvaraka kaže da je teško predvideti, ali da očekuje da to bude oko 2.000 dinara za kilogram čvaraka.

Pokrovitelj ovogodišnje manifestacije je Grad Valjevo, a organizator Turistička organizacija Valjeva.

Čvarkijada 2023. oborila sve rekorde, prodato nekoliko tona čvaraka – pročitajte OVDE

Naslovna fotografija – priprema “šoder” čvaraka na Festivalu 2022. godine – FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs