30/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • DAN DRŽAVNOSTI PRAZNIK ZA POVLAŠĆENE

DAN DRŽAVNOSTI PRAZNIK ZA POVLAŠĆENE

Autor 15/02/2022

Saopštenje za javnost Udruženih sindikata Srbije “Sloga” prenosimo potpuno:

“U većini zemalja širom sveta građani na svoj Dan državnosti organizuju piknike, prave porodična okupljanja kod kuće uz roštilj i druženje i prisustvuju raznim svečanostima koje država na taj dan organizuje, deca sa roditeljima posećuju muzeje i druge državne institucije koje na taj dan imaju “otvorena vrata”, a u večernjim satima uživaju u vatrometu.

U Srbiji, međutim, na Dan državnosti, Sretenje, praznik se obeležava radno, pa javno pitamo vlast – čemu smisao obeležavanja državnog praznika ako tržni centri, trgovinski i ugostiteljski objekti rade puno radno vreme, kao i većina radnika u privatnom sektoru, posebno u kompanijama čiji su vlasnici stranci?

Nasuprot tome, zaposleni u javnom, odnosno državnom sektoru tokom dva dana praznika neće raditi, a oni koji će zbog specifičnosti posla ipak morati da budu na svom radnom mestu imaće uvećanu zaradu, dok je za one u privatnom veoma upitno, što praksa godinama unazad i dokazuje.

Ispada da je Dan državnosti praznik za povlašćene, kome se raduju samo zaposleni u državnom sektoru i penzioneri, što predstavlja ozbiljnu diskriminaciju. Posebnu korist od praznika ima vlast koja u “karavanima” odvodi svoje pristalice penzionere i ucenjene radnike iz javnog sektora da im aplaudiraju za vrlo upitne i sumnjive ekonomske uspehe.

Valjevo Beograd Udruženi sindikati Srbije Sloga

Udruženi sindikati Srbije Sloga u “alternativnom” Zakonu o radu koji trenutno promovišu, imaju rešenje gde je predviđeno da će za rad na dan praznika koji je neradan dan, radniku biti plaćeno najmanje 300 odsto od osnovice, što verujemo da će destimulisati nesavesne poslodavce kojima je bitan samo profit.

Na istoričarima je da objasne šta slavimo, a na nama sindikatima i političarima je da promenom Zakona o radu svim radnicima omogućimo da i oni uživaju u proslavi Dana svoje države, naše Srbije, i da se svi osećamo svečano, što danas to nije!

Dan državnosti Srbije, spomen je na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdan i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjažestva Srbije,” navedeno je u saopštenju za javnost Udruženih sindikata Srbije “Sloga”.

  Vesti