23/06/2024
Najnovije vesti
POKS-kruna-logo-vinjeta-prenosi-objektiva.rs-iz-Valjeva

Dan “Otvorenih vrata” Saveta žena GrO POKS Valjevo

Autor 01/11/2023

Povereništvo POKS Valjevo na čelu sa Marijom Ilić, u nedelju je u sedištu POKS-a za Kolubarski okrug i grad Valjevo organizovalo vrlo uspešan sastanak Saveta žena Gradskog odbora POKS-a.

“Vrlo ozbiljnom predavanju, koje su održali stručni timovi, iz oblasti medicine, kozmetike, nege tela i zdravog života, prisustvovale su članice stručnih saveta POKS-a. Bio je to i dan “Otvorenih vrata” u POKS-u za sve žene koje su imale da predoče neki problem ili da pohvale i afirmišu trenutnu situaciju u gradu.

Nakon predavanja održan je sastanak Saveta žena na kome je konstantovano da je veliki problem što Valjevo nema sigurnu kuću.

Ovo je bila prilika da se podsetimo da je pre oko dve godine naša sugrađanka Ana izgubila život od ruke nasilnika. Takođe, da je pre manje od pola godine u Karađorđevoj ulici muž tukao suprugu najsurovije, na terasi i naočigled svih građana koji su se zatekli u tom delu grada.

Možda je sve ovo moglo biti i sprečeno da su institucije odreagovale na vreme i zaštitile slabiji pol i zaštitile ove nesrećne žene. Na ovom predavanju je više puta konstatovano da smo svedoci koliko su način života, koji je ubrzan, kriza i nemaština uticali da se porodični odnosi naruše. Tako narušeni odnosi često dovode do upravo takvih situacija kao što je ona iz Karađorđeve ulice.

Podsećamo i da je Valjevo mesecima u nazad grad sa najnižnim platama u Srbiji, prema zvaničnoj statistici, te i to doprinosi narušavanju porodičnih odnosa.

Verujemo da nadležne gradske institucije treba da razmotre mogućnost da hotel Javlanica koji je u fazi raspadanja može biti opcija za Sigurnu kuću. Pored ovih postoje i neke lokacije na kojim bi se mogla izgraditi nova zgrada za Sigurnu kuću.

Ovo je jedna od tema kojoj će Gradski odbor POKS Valjevo posvetiti veliku pažnju kada dođe na red pisanje detaljnog izbornog programa za lokalne izbore koji će se u Valjevu održati u maju-junu sledeće godine”, navedeno je u saopštenju Info službe Gradskog odbora POKS Valjevo – Saveta žena POKS Valjevo.