24/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • Mirjana Gubler proslavlja „zlatnu svadbu“ i obezbeđuje deo sredstava za pomoć Dečjem odeljenju bolnice u Valjevu
Mirjana-Gubler-donatorski-rucak-pomoc-Decje-odeljenje-valjevska-bolnica-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-za-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Mirjana Gubler proslavlja „zlatnu svadbu“ i obezbeđuje deo sredstava za pomoć Dečjem odeljenju bolnice u Valjevu

Autor 31/10/2023

Valjevka Mirjana Gubler, koja od 1971. živi u Švajcarskoj, pokrenula je dobrotvornu akciju radi nabavke  novih aparata za Dečje odeljenje u Zdravstvenom centru u Valjevu. Veći deo novčanih sredstava daje sama, kao i celokupnu sumu sa predstojećeg donatorskog ručka koji priređuje kao proslavu „zlatne svadbe“.

Mirjana Gubler je sa suprugom Moricom odlučila da, povodom obeležavanja 50 godina braka, u nedelju, 5. novembra 2023. godine u restoranu Skadarliji priredi donatorski ručak i na taj način prikupi deo novčanih sredstva za Dečje odeljenje valjevske bolnice.

„Meni više ništa ne treba“, živahno kaže vitalna Mirjana, koja je već u osmoj deceniji života, i dodaje: „Moji prijatelji imaju malu decu i išli su kod lekara, vodili su decu zbog alergija ovde u valjevsku bolnicu i nisu mogli ništa da ustanove jer nemaju te aparate za alergiju, a uput za Beograd neće da im daju. Znači, o čemu se tu radi? I onda sam rekla da ću napraviti taj ručak i da ću kupiti aparate za lečenje dece.

Išla sam u bolnicu, kod glavnog dečjeg lekara, i oni su mi rekli šta im treba, a najpotrebniji im je inhalator za alergije i ventilatori. Htela sam i wc da radim jer je katastrofalan. Oni su odlučili da im trebaju tri inhalatora i pet klima za dečje odeljenje za dečje sobe. Kada sam se vratila u Švajcarsku ona mi je javila da će uzeti samo četiri, ali će oni sami uzeti ta još dva aparata za inhaliranje jer bez tih aparata ne mogu da rade ništa.

To će biti donacija za ceo valjevski okrug, da deca više ne moraju da se muče, ili traže ko će im dati uput za Beograd jer oni kažu „Moraš ići kod privatnog lekara“. E pa, izvini, molim te, niko nije pristupan da daje tolike pare za privatne preglede. I to je za mene žalosno“, primećuje Mirjana Gubler.

Dodaje da je svoje prijatelje, kod kojih je išla na proslave, pozvala na ručak povodom 50. godišnjice braka i da ih je obavestila da joj ne donose poklone, već da je slavlje donatorskog karaktera.

„Biće jedna bela kutija sa mašnom i rekla sam da mi ne donose ništa, već da svako da koliko može. Mene ne zanima koliko će ko da daje novca. To je dobrovoljan prilog. Da svako u Valjevu da po pet dinara, velika para može da se skupi. Na kraju ručka mi ćemo te pare da prebrojimo, da bi videli koliko smo skupili. Svi su me pitali šta da kupe, a meni ne treba ništa. Imam 74 godine. Ono što bude falilo do 12 hiljada evra, ja ću dati. Do sada je plaćeno oko devet hiljada evra, a treba im još nekih aparata. Ručak bih i tako pravila i to koliko će da košta, s tim nema ikakve veze. Ali, da vidim koliko ću dobiti, pa da kupimo još i to“, kaže Mirjana uporna da skupi procenjenu sumu u vrednosti 12 hiljada evra.

Prema njenim rečima, ovo je prvi put da priređuje donatorsku akciju, ali veoma često daje novčane priloge i pomaže kulturno umetnička društva i programe najviše iz oblasti kulture u svom rodnom Valjevu.

Od ’71. živi u mestu Bauma, varoši od oko četiri hiljade stanovnika u bajkovitom okruženju pašnjaka, pajsaža prošaranih gustim listopadnim i zimzelenim šumama sa planinama u pozadini, udaljenom oko 40 kilometara od Ciriha.

Ja sam tamo prala sudove. Ne znam koliko sam sudova oprala, ali sam svoju decu iškolovala. Ćerka je završila filološki fakultet, a sin informatiku i komunikaciju. On radi u Cirihu u državnoj firmi, a ćerka radi u osiguranju“, ponosno kaže Mirjana i dodaje da ima i petoro unučadi. U Baumanu je sa suprugom napravila veliku kuću, i ne planira da se vraća u Valjevo da živi iako je u penziji.

„Imam lep stan na Petom puku u Valjevu, ali ja se vratiti – neću jer ovde mi je velika… tuga. I ne samo tuga, nego ti ovde ne možeš ništa da uradiš ako nemaš veza. Meni to nije život. Tamo, ako mi nešto treba na primer iz opštine, ja okrenem telefon i tražim šta mi treba, i oni mi kažu da će uraditi posle podne, ili večeras, najkasnije sutra, i da dođem u toliko sati“, navodi jedan od primera dobre organizacije, poštovanja svih građana i funkcionisanja u malom mestu Bauma u Švajcarskoj.

Nama je Opština poslala čestitku povodom 50 godina braka, gradonačelnik je potpisao. A bili smo i u novinama“, priča Mirjana Gubler i dodaje da će „zlatnu svadbu“ prvo da proslavi sa prijateljima u Valjevu, a potom i u Švajcarskoj. A  za prvih 50 godina bračne zajednice, koja je počela 2. novembra 1973. godine, kroz osmeh kaže: „I da grmi, i da sunce sija, ali da se nađemo na pola puta.“

Na svom životnom putu Valjevka Mirjana Gubler nije zaboravila svoj rodni grad i to često potvrđuje donacijama za različite programe. Sada je istrajna u nameri da pomogne u kupovini nedostajućih uređaja za Dečje odeljenje  jer, kako sama reče, to je pomoć svoj deci kojoj je potrebno lečenje alergija sa područja Zdravstvenog centra Valjevo.