13/06/2024
Najnovije vesti
Valjevo zastave kod Narodnog muzeja

DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE I OSLOBOĐENJA VALJEVA

Autor 15/09/2022

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave,15. septembar je višestruko značajan datum u srpskoj istoriji.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave ustanovljen je od 2020. godine. Izabran je jer je tog dana 1918. godine probijen Solunski front. Na društvenim i objektima državnih ustanova istaknute su zastave Srbije.

Datum 15. septembar je dan kada su, posle dve godine strašnih, tragičnih i junačkih borbi, srpski vojnici 1918. godine probili Solunski front, a to sa istorijskog aspekta označava i početak oslobođenja Kraljevine Srbije. Istovremeno, proboj Solunskog fronta predstavlja i uvod u završetak Prvog svetskog rata.

Spomen groblje Peti puk Valjevo FOTO SJ Krunić Objektiva.rs Valjevo SUBNOR
Spomen park na Petom puku u Valjevu

Za lokalnu istoriju 15. septembar je značajan i kao dan oslobađanja Valjeva 1944. godine u Drugom svetskom ratu. Tim povodom, članovi SUBNOR-a i potomci boraca NOB-a, na prigodan način, polaganjem venaca kraj spomenika sa večitim plamenom u Spomen parku na Petom puku, obeležavaju ovaj dan.

SUBNOR Srbije, povodom 15. septembra, ove godine na Spomen groblju na Petom puku u Valjevu obeležava i veliki jubilej – 50 godina postojanja Fondacije “Dragojlo Dudić”, dodelom nagrada i pohvala pojedincima za objavljene radove tokom 2021. godini, na temu oslobodilačkih ratova Srbije. Fondacija je ustanovljena 1971. godine i nosi ime narodnog heroja iz II svetskog rata, borca Balkanskih ratova, učesnika Prvog svetskog rata i prvog predsednika Narodnooslobodilačkog odbora u Drugom svetskom ratu.