23/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Danas i sutra veoma toplo, u petak stižu lokalne nepogode
Valjevo vreme Valjevo-vesti-FOTO-Objektiva.rs-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Radevo-selo-pogled-na-valjevske-planine-Medvednik-Maljen-Povlen

Danas i sutra veoma toplo, u petak stižu lokalne nepogode

Autor 22/06/2023

Danas i sutra veoma toplo sa maksimalnom temperaturom od 32 do 36° C. U petak uveče promena vremena uz pljuskove, grmljavinu i lokalne nepogode.

Nailazak izraženog frontalnog sistema iz srednje Evrope do Srbije očekuje se u petak, 23. juna, posle podne i uveče. Do krajnjeg severa Bačke i Banata prolazak fronta očekuje se u periodu između 15 i 18 časova, preko ostalih delova Vojvodine i zapadne Srbije između 18 i 21 čas, a preko centralnih krajeva (Šumadija, Pomoravlje) između 21 i 00 časova sa tendencijom daljeg premeštanja na istok i jugoistok u drugom delu noći. U nestabilnoj vazdušnoj masi ispred fronta izolovano će i ranije posle podne biti kratkotrajne kiše i grmljavine, upozorava Republički hidrometeorološki zavod Srbije.

Prolazak frontalne zone preko naše zemlje biće brz, praćen kišom, pljuskovima, grmljavinom i jakim i olujnim severozapadnim vetrom, dok se u zoni najintenzivnijih pljuskova očekuje i pojava grada. Lokalno se prognozira 20 – 30 mm za kratko vreme i udari vetra kratkotrajno jači od 20 – 25 m/s. Usled očekivane pojave vremenskih nepogoda, na snazi će biti narandžasti meteo alarm.

Upozorenje za područje severne i zapadne Srbije na intenzivne pljuskove, jak i olujni vetar i lokalnu pojavu pojavu grada – U petak, 23. juna 2023. posle podne i uveče u severnim i zapadnim krajevima Srbije se očekuje jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, jakim i olujnim vetrom i pojavom grada u zoni najintenzivnijih pljuskova, kao i većom količinom padavina za kratak vremenski period (20 do 30 mm).

Upozorenje za područje Beograda na intezivne pljuskove, jak i olujni vetar i lokalnu pojavu grada – U petak, 23. juna uveče na teritoriji Beograda se očekuje jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, jakim i olujnim vetrom i pojavom grada u zoni najintenzivnijih pljuskova, kao i većom količinom padavina za kratak vremenski period (20 do 30 mm).

U subotu, 24. juna, tokom dana pljuskovi i grmljavina će biti izraženi na istoku i jugu Srbije: oblast od Borskog i Zaječarskog okruga, Homolja, preko dela Pomoravlja i jugoistočne Srbije ka Kosovu i Metohiji, pa će u ovoj oblasti lokalno pasti i preko 30 mm kiše uz pojavu grada i jakog ili olujnog vetra u zoni najintenzivnijih pljuskova. U subotu maksimalna dnevna temperatura oko 25 stepeni Celzijusa.

U nedelju, 25. juna nema uslova za nepogode, najavljuje RHMZ, smenjivaće se sunčani i oblačni intervali, a kratkotrajna kiša ili pljusak biće mogući još ponegde na istoku i jugoistoku Srbije, kao i u brdsko-planinskim predelima.

U ponedeljak, 26. juna, u svim krajevima Srbije pretežno sunčano.