14/07/2024
Najnovije vesti
Slava Svete Trojice Duhovski ponedeljak Pedesetnica Objektiva.rs Valjevo

Danas su Svete Trojice, sutra slava grada

Autor 04/06/2023

Danas je dan Svete Trojice, smatra se da je jedan od najznačajnijih hrišćanskih praznika i obeležava se tri dana, kao Božić i Vaskrs.

Običaj je da su crkve ukrašene travom i cvećem od kojih vernici, nakon molitve, pletu venčiće. Silaskom Svetoga duha na apostole završeno je osnivanje Crkve Hristove. Praznik se naziva i Trojica, Duhovi i Pedesetnica.

Slava grada Valjeva Druge Trojice – Duhovski ponedeljak, ove godine 5. juna, biće obeležena najpre Svetom Arhijerejskom Liturgijom, od 9 časova, u Hramu Vaskrsenja Hristovog.

Potom, od 18 časova, od Sabornog hrama centralnim gradskim ulicama do Crkve Pokrova Presvete Bogorodice proći Duhovska litija, uz zastajanje kod spomenika Proti Mateji Nenadoviću, gde će sveštenici održati pomen u čast vojvode iz Prvog srpskog ustanka. Nakon Duhovske litije će u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice biti urezan litijski zapis i priređen kulturno – umetnički program.

Radi održavanja Duhovske litije, u ponedeljak, 5. juna, od 17 do 19 časova, za saobraćaj su zatvorene Sinđelićeva, Karađorđeva i Ulica Vojvode Mišića.