30/05/2024
Najnovije vesti

Ministar Jovanović u poseti Valjevu – veća bezbednosti dece i starijih na Internetu

Autor 03/06/2023

Prilikom današnje posete Valjevu, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, u pratnji gradonačelnika Lazara Gojkovića i načelnika Kolubarskog okruga Miloša Milutinovića, posetio je Udruženje penzionera jer im je UNDP darovao IT opremu uz edukativnu podršku. Potom je pažnju posvetio osnovcima, koji su pratili predavanje Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, na čiji broj 19833 mladi mogu prijaviti neprijatnosti doživljene preko društvenih mreža.

Prilikom boravka ministra informisanja i telekomunikacija u Valjevu, naše pitanje bilo je: „Šta može da učini Ministarstvo da zaštiti celokupnog stanovništva od polutačnih i netačnih informacija iz elektronskih i štampanih medija?“ o čemu ministar Mihailo Jovanović naglašava:

Svi moramo da učestvujemo u tome i damo svoj doprinos. Sa naše strane mi ćemo kroz ova dva zakona, jedan koji se tiče bezbednosti dece na Internetu i drugi, izmene Zakona o elektronskim medijima, uticati i na same proizvođače medija, i na same roditelje da im damo digitalne alate. Mi možemo da predlažemo izmene zakona, ali regulatnorno telo je nezavisno i odgovara Skupštini Republike Srbije. Mi možemo da menjamo zakon, stavljamo jače kaznene odredbe,“ rekao je ministar Jovanović.

Ministar Mihailo Jovanović u razgovoru sa osnovcima tokom programa Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu

Da su oštrije kaznene mere, i sprovođenje istih, neophodne, potvrđeno je i kroz razgovor ministra sa učenicima petog i šestog razreda osnovne škole, od kojih je nekolicina rekla da su doživeli neprijatnosti, dok su pojedinima roditelji izbrisali naloge na nekim od popularnih društvenih mreža.

Prema podacima resornog ministarstva, više od 55 odsto mlađih od 18 godina, doživelo je neprijatnost na internetu. Populatno nazvana „Generacija Z“ provodi iznad proseka vreme na društvenim mrežama, čak 131 minut dnevno, pokazuje istraživanje programa „Nova pismenost”.

Vlada Republike Srbije prepoznala je značaj digitalizacije za razvoj zemlje, privrede i društva, ali isto tako veliku važnost pridaje i bezbednosti svih građana na internetu, a posebno dece. Na inicijativu predsednice Vlade Srbije, pre dve godine pokrenuta je „Digitalna ekspedicija“ karavan digitalnih veština, digitalne pismenosti i onlajn bezbednosti čiji su programi tokom ovih par dana održavani u Valjevu.

Tim povodom, gradonačelnik, Lazar Gojković primećuje: „I Grad Valjevo prepoznaje koliko je digitalizacija važna i za razvoj našeg grada, države, društva u celini. Zahvaljujem se Vladi RS koja izdvaja značajna sredstva i za izgradnju digitalne infrastrukture i digitalne pismenosti, a posebno ministru Jovanoviću radi posete Domu penzionera gde je doniran „Digitalni kutak“ koji će koristiti starijim generacijama što se tiče njihove digitalne pismenosti. Svesni smo koliko je neophodno da građani steknu bar osnovne digitalne veštine koje će im značiti i za poslove i život u svetu koji se brzo menja i razvija. Još jednom, zahvalan sam Ministarstvu jer je karavan „Digitalna ekspedicija“ ova dva dana bio u Valjevu,“ rekao je gradonačelnik.

O realizovanim edukativnim programima, predavanjima za osnovceo bezbednoj upotrebi Interneta, kao i novim sadržajima i donacijama za najstarije sugrađane, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović je rekao:

Kako bi koristili prednosti novih tehnologija, klubovima penzionera, u svih 10 gradova i opština, će biti obezbeđeni računari, pametni telefoni i multifunkcionalni uređaji, dok će predavači biti iz kancelarija za mlade. Na taj način u svakom gradu uspostavlјamo održivi ekosistem digitalnih obuka gde oni mlađi počinju da obučavaju starije.

Najzad, u okviru aktivnosti Ministarstva informisanja i telekomunikacija veznih za bezbednost dece na internetu, naročito posle tragičnih događaja 3. i 4. maja ove godine, dodatno se fokusiramo na edukaciju o sigurnom korišćenju interneta, prepoznavanju nebezbednih situacija i zaštiti privatnosti kako bismo stvorili bezbedno i podsticajno digitalno okruženje za mlade. Ovaj cilј moguće je ostvariti samo zajedničkim naporima roditelјa, obrazovnih institucija, i celokupne zajednice, te pozivamo sve da nam se u toj misiji pridruže“, naglasio je ministar Jovanović.

Dodavši da edukatori Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, u okviru Ministarstva informisanja i telekomunikacija, kontinuirano održavaju prezentacije o bezbednosti dece na internetu za učenike, roditelјe i nastavnike i na taj način preventivno deluju i informišu građane kako da prepoznaju digitalno nasilјe i kome da ga prijave. Centar je prvi, i za sada jedini, institucionalni mehanizam u regionu koji se bavi prevencijom i reagovanjem na ugrožavanje dece u digitalnom okruženju, pružajući mogućnost građanima da se besplatno obrate na broj telefona 19833 ili putem onlajn platforme Pametno i bezbedno www.pametnoibezbedno.gov.rs.

Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, evropska organizacija Propulsion i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti tokom digitalnog karavana organizuju seriju radionica koje se bave sigurnim korišćenjem interneta, kritičkim razmišljanjem i medijskom i digitalnom pismenošću.

Kancelarija Poverenika tokom karavana predstavlja i brošuru namenjenu deci. „Podaci o ličnosti su naše blago, kako ih možemo zaštiti?”, nastalu u okviru programa „Nova pismenost”, o čemu poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Milan Marinović, je rekao: „Ovom brošurom i našim učešćem u Digitalnom karavanu želimo da edukujemo najmlađe kako da zaštite svoje podatke, ali ne samo to, već i da oni to znanje o svim zloupotrebama i mehanizmima zaštite podataka o ličnosti prenesu na svoje roditelje, bake i deke”.

Predsednik Uprave evropske organizacije Propulsion Darko Soković, uz pojašnjenja o upotrebi i klasifikovanju informacija dobijenih putem Interneta, je naglasio: „Veština kritičkog razmišljanja i snalaženja u okeanu informacija kojima smo preplavljeni presudno je znanje za 21. vek. Od najveće je važnosti što su u ovom trenutku te teme prioritet institucije Poverenika, Vlade i našeg društva u celini.

Ministar Jovanović sa gradonačelnikom Valjeva i načelnikom KUO u Udruženju penzionera

Digitalne veštine i bezbednost su važni za sve generacije. Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) kreirao je posebne obuke za sticanje digitalnih veština među najstarijim sugrađanima, da bi mogli da nastave da uče i uz pomoć digitalnih alata olakšaju i obogate svoj svakodnevni život, čemu će služiti i novi Digitalni kutak u Udruženju penzionera u Valjevu i donacija UNDP – dva računara, uređaj za štampanje i skeniranje, gde će biti nastavljena obuka za najstarije Valjevce.

Karavan „Digitalna ekspedicija” je održan uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za IT i eUpravu i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) i evropskom organizacijom Propulsion.

Više informacija možete potražiti na sajtu digitalnaekspedicija.gov.rs.

Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu – je dostupan na broj telefona 19833 ili putem onlajn platforme Pametno i bezbedno pametnoibezbedno.gov.rs .