19/06/2024
Najnovije vesti
Divčibare ski staza Crni vrh Dani gljiva i lekovitog bilja Ekološko društvo Medvednik Divčibare FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs

DANI GLJIVA I LEKOVITOG BILJA NA DIVČIBARAMA

Autor 02/07/2022

Na Divčibarama od petka do nedelje, od 1. do 3. jula, traje trodnevna manifestacija “Dani gljiva i lekovitog bilja – VII gljivarski gastro fest”, uz odličnu posetu, ne samo srodna 24 društava iz Srbije, već i mikologa iz država regiona i prostora ex-Yu, kao i brojnih posetilaca koji već borave na visoravni nadomak Valjeva.

Gljiva sa Divčibara

Nakon edukativnih programa priređenih u prvog dana, subota je počela “lovom na pečurke” tokom prohladnog divčibarskog jutra. Potom, je na izložbi prikazano preko sto raznih vrsta pečuraka kojima su šume na Divčibarama izuzetno bogate, ističe Mihajlo Birčanin, predsednik Ekološkog društva Medvednik iz Valjeva.

Mihajlo Birčanin

“Mi smo imali veoma povoljne vremenske uslove za gljivarenje, tako da je pronađeno preko 100 vrsta. Takođe, više od stotinu ljudi je izlo na gljivarenje, da iskoristi ovu lepotu koju nam Divčibare pružaju.

Imamo veliki broj vrsta. Divčibare su, od valjevskih planina, najbogatije gljivama, a to uslovljava najveći broj različitih vrsta drveća.

Izložba upravo ubranih gljiva na Divčibarama

Imamo brojne vrste gljiva, ali tu se jednom greši. Savetovao bih svima da budu oprezni i da budu pažljivi prilikom gljivarenja. To se mora znati i biti sigurno u to. Neuki i priučeni su najveća opasnost, kako za sebe, tako i za druge,” napominje Birčanin, čije Ekološko društvo Medvednik iz Valjeva preduzima i konkretne edukacije za svoje članove u pogledu pravilnog sakupljanja i upotrebe gljiva, kao i zaštiti ovih šumskih plodova.

U okviru izložbe gljiva, prikazane su i brojne vrste lekovitog bilja, sveže prikupljenih na divčibarskim livadama jer, prema Birčaninovim rečima, o svojstvima biljaka je najbolje učiti na terenu.

Izložba divčibarskog lekovitog bilja

Za to vreme brojni posetioci su željno iščekivali i gulaš od gljiva koji je miomirisima preplavio proplanak u podnožju ski staze, a već sutra su na meniju novi gurmanski specijaliteti.

Pozvao bih sve da dođu i sutra jer ćemo ispred “DivčiLenda” praviti čorbu od 100 vrsta gljiva. Naime, naš čuveni gastronom, Neša Travka iz Niša, pripremaće tu čorbu koja je nesvakidašnji specijalitet i pozivam sve koji to još nisu probali, da sutra, u nedelju, 3. jula, dođu na Divčibare,” zaključuje Mihajlo Birčanin, predsednik Ekološkog društva Medvednik iz Valjeva.

Gulaš od gljiva u pripremi – VII gljivarski gastro fest na Divčibarama

Ceo gljivarski region odlično sarađuje i mogu biti primer svima ostalim, tako da su danas na Divčibarama boravili posetioci i iz Grčke, Severne Makedonije, Hrvatske, Italije, Republike Srpske.

Pri tome, biće i još lepih iznenađenja, najavljuju gljivari u okviru svog letnjeg gastro festa na Divčibarama.