19/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • “ZA NEVERICU: ITALIJANSKI VALY DOO TRAŽI ZATVOR ZA PREDSEDNIKA SINDIKATA “SLOGA” JER JE BRANIO SAMOHRANE MAJKE I UDOVICE”
Valjevo foto iz aviona Dragan Krunić Objektiva.rs Valjevo

“ZA NEVERICU: ITALIJANSKI VALY DOO TRAŽI ZATVOR ZA PREDSEDNIKA SINDIKATA “SLOGA” JER JE BRANIO SAMOHRANE MAJKE I UDOVICE”

Autor 03/07/2022

U saopštenju za javnost Udruženih sindikata Srbije “Sloga” je navedeno:

“Italijanska firma Valy doo Valjevo, koja posluje u okviru kompanije za proizvodnju čarapa i ženskog rublja “Golden Lady”, podnela je Prvom osnovnom sudu u Beogradu “Privatnu krivičnu tužbu” protiv predsednika Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željka Veselinovića i zatražila da se on (Veselinović) osudi zatvorskom kaznom u trajanju od jedne godine, zbog istupanja u javnosti.

Valy tvrdi da je Veselinović svojim izjavama u javnosti, u svojstvu predsednika sindikata, imao nameru sa umišljajem da naruši poslovni ugled i kreditnu sposobnost te kompanije, a nakon njihove odluke 2021. godine da tehnološkim viškom proglasi 150 radnika u pogonima u Valjevu i Loznici, gde su bez posla ostale samohrane majke i udovice, a jedna radnica, majka troje dece je i preminula zbog pretrpljenog stresa.

Veselinović je u javnom istupanju rekao da “program rešavanja viška zaposlenih u fabrici „Valy“d.o.o. nije urađen po zakonu i da će sindikat stati iza otpuštenih radnica”, što se direktoru, Italijanskom državljaninu Karlu Mariotiju i njegovom zameniku Radomiru Vukajloviću očigledno nije dopalo, te u tužbi ističu i “da su kao strani investitori u Srbiji uložili novac za poštenu tržišnu utakmicu i da očekuju reakciju državnih organa”, što smatramo otvorenim pritiskom na sindikat, radnike, državu i pravosuđe.

Ako je kompanija Valy mislila da će ovom tužbom zaplašiti sindikat, predsednika i radnice koje su tužile firmu za otpuštanje, prekovremeni rad, preraspodelu radnog vremena i smanjenja broja plaćenih radnih sati, onda se prevarila.

Mi od tužbi za povredu radnih prava nećemo odustati. Jasno im poručujemo da smo spremni i da robijamo ako treba, ali nikada da “robujemo” onima koji umisle da su dolaskom u Srbiju i investicijama kupili i same ljude, odnosno radnice i radnike.

Jedva čekamo početak suđenja za koje ćemo se zalagati da bude javno, a Valy ovakvim besmislenim i nebuloznim tužbama jedino sam sebi narušava poslovni ugled, izaziva gnev radnika i podsmeh u poslovnom svetu,” navedeno je u saopštenju za javnost USS “Sloga”.