- Home
- Vesti
- Vesti iz Valjeva
- “Dani gljiva” na Divčibarama
“Dani gljiva” na Divčibarama
Manifestacija Dani gljiva u organizaciji Gljivarskog društva Valjevo traje od petka, 4. do nedelje, 6. oktobra.
Brojni programi planirani su 5. oktobra 2024. godine, dok je otvaranje u subotu u 11 časova, na Divčibarama kod hotela Heba.
Okupljanje počinje već u petak, 4. oktobra, u 17 časova, za sve koji bi da prikupe gljive i prikažu ih u subotu na izložbi, a prikuplanje je bez vodiča. Od 1730 je postavljanje izložbe gljiva ispred hotela Heba; zainteresovani imaju mogućnost vožnje vozićem u branje gljiva, ili obilazak Divčibara.
Prema navodu organizatora, program za subotu, 5. oktobar:
– Od 11 sati – otvaranje manifestacije Dani gljiva; program Valjevski gljivarčići – nagrađivanje najboljih dečjih crteža, nagrađivanje najboljih dečjih fotografija i izložba gljiva,
-12 časova – Šetnja U potrazi za gljivama uz pratnju stručnih vodiča uz stučna objašnjenja, posebne grupe: deca i odrasli.
-Ko želi vozićem u branje gljiva do Kraljevog stola uz zanimljivu šumarsku priču, vozić kreće od Zmaja, pet minuta od hotela Hebe ili obilazak Divčibara.
-1230 – Muzički nastup Uglješe Petkovića.
-Izložba dečjih crteža, fotografija gljiva.
-Prodajna izložba majica Dani gljiva, literature o gljivama.
-Takmičenje u pravljenju gulaša od gljiva i dodela nagrade za najbolji kotlić, kotizacija 10 eura po ekipi.
– Gađanje lukom i strelom i druženje sa članovima Odreda izvidjača Ilija Birčanin.
-Prodajna izložba, sadnice ukrasnog drveća i grmlja Rasadnika Mijailović.
-Domaća radinost – prodajna izložba ćilima.
-Šumarsko ćoše; takmičenje u presecanju trupčića starom testerom, kladarka.
-14 sati – Samo za osnovce Dendro – kviz – Takmičenje u prepoznavanju vrsta drveća po listu – četini, potrebno je da deca donesu listove i četine raznih vrsta drveća.
-15 sati – Nagrađivanje: najbolji kotlić, najbolji u presecanju kladarkom.
-15 časova – Ručak – gulaš od gljiva (vrganj, lisičarka, rujnica…)
-16 sati – Ples u prirodi za decu.
Za nedelju, 6. oktobar, od 10 sati, u najavi organizatora je navedeno: “ Vozićem po Divčibarama uz šumarsku priču, polazak restoran Zmaj i sve dodatne informacije – šumar Kojić 064-856-38-13. Ili, provedite jedan dan u etno-domaćinstvu, Podbukovi, podno Divčibara (Mila Obradović 014-3-555-114).”
Naslovna fotografija – Dragan Krunić Objektiva.rs