30/11/2023
Najnovije vesti
Divcibare-2020-godine-Vidikovac-FOTO-Milos-Krunic-Objektiva.rs-Valjevo FTN Novi Sad Mehatronika Valjevo Beograd Tehnička

Divčibare među 50 najpopularnijih Instagram lokacija u Srbiji

Autor 08/11/2023

Agencija GetByBus proglasila je 50 najpopularnijih Instagram lokacija u Srbiji na osnovu haštagovanih fotografija posetilaca. Popularna turistička destinacija na istoimenoj visoravni Divčibare, koja se nalazi nedaleko od Valjeva, na planini Maljen, zauzela 36 poziciju.

U uvodniku o mestima koje treba posetiti, agencije GetByBus iz Splita navodi: “Jeste li ikada prelistavali društvene mreže i naišli na mjesta tako očaravajuća da ste se odmah poželjeli teleportirati tamo? Ulice koje spajaju povijest i suvremenost, sanjivi krajolici i slikovita jezera. Zaintrigirani, istražujete dublje i shvatite da zapravo gledate prekrasne krajolike Srbije.

Pokrenut postupak zaštite ZS “DIVČIBARE” – pročitajte OVDE

Ova nevjerojatna zemlja savršeno spaja najljepša prirodna čudesa s bogatom kulturnom i povijesnom baštinom. Kao zemlja neukroćene ljepote, postaje sve popularnija svake godine, i polako ide prema tituli top destinacije za putnike koji traže jedinstveno iskustvo. 

Stoga, udobno se smjestite – upravo ćemo otkriti najfascinantnija mjesta koja Srbija nudi!

Od srednjovjekovnih tvrđava koje izgledaju kao iz bajke do misterioznih špilja i živahnih gradskih ulica, pronašli smo 50 najpopularnijih lokacija u Srbiji vrijednih vašeg Instagram profila. Je li pogrešno reći da smo se pobrinuli za vaš feed sljedećih nekoliko mjeseci?”

Divčibare su prvenstveno prepoznate kao skijaški centar sa ukupno 8.584 haštaga na Instagramu, društvenoj mreži popularnijoj među mlađima.

“Najbolje što možete učiniti ako žudite za aktivnim odmorom je posjetiti skijaški centar Divčibare.

Smješten usred slikovitih srpskih planina, ovaj centar je raj za ljubitelje zimskih sportova. Iako je centar uglavnom usmjeren na zadovoljavanje potreba skijaša i snowboardera, postoje i aktivnosti koje se mogu obavljati ljeti, poput zip line-a, streličarstva i planinskog biciklizma.

Dani gljiva i lekovitog bilja na Divčibarama – pročitajte OVDE

Ljubitelji prirode će pronaći mnogo motiva za fotografiranje, od mirnog planinskog krajolika do adrenalinskih trenutaka niz skijašku stazu”, hrvatska agencija GetByBus ukratko opisuje ponudu Divčibara.

Svi putevi vode na Divčibare

Podsećamo, turističko mesto Divčibare se nalaze na 975 metara nadmorske visine na planini Maljen, na  oko sat vremena vožnje putničkim automobilom, udaljeno 36 kilometara od Valjeva, putem kroz obližnja sela Petnica, Rajković i Krčmar. Pružaju odličan pogled na visoke planinske vrhove iz neposrednog okruženja do kojih vode i mnogima omiljene pešačke staze do Crnog vrha na 1098 metara, Paljbe 1051 m, Golupca 1044m, Kraljevog stola 1104m i Velikog brda 1061m. Divčibare, jedna od najpoznatijih turističkih regija zapadne Srbije, prostiru se na oko 750 hektara.

Kao što smo pomenuli, od Valjeva su udaljene oko 36 km. Od Kosjerića 26, Užica 64, Čačka 120, od Beograda preko Ibarske magistrale 117, Šapca 106, od Novog Sada 177 kilometara, obzirom na novu deonicu auto-puta kod Rume, to rastojanje se znatno brže prelazi.

Pored turističkih sadržaja i atrakcija, poput ski staze, žičare, bike i adrenalinskog parka, prigodnih za aktivan odmor u prirodi, Divčibare pružaju mogućnost boravka na čistom vazduhu, uz prirodne lepote tokom čitave godine. Od ranog proleća kada divčibarske livade prekriju kaćuni koji se promaljaju iz snega, preko polja prekrivenih divljim narcisima u maju, letnjih dana prijatnih za duge šetnje i avgustovsku posetu Crkvi Svetog Pantelejmona, jesenje uživanje u šumama belog i crnog bora u vožnji turističkim vozićem ili iznajmljivanjem konja, ili omiljene zimske sportove na divčibarskim stazama.

Odlično učešće na Sajmu i planovi turističke promocije valjevskog kraja – pročitajte OVDE

Divčibare su početkom prošlog veka preponate kao vazdušna banja prošarana planinskim rečicama iz slivova Kolubare i Zapadne Morave: Bukovska reka, Crna reka, Kozlica, Krčmarska reka, Crna Kamenica, kao i izvori Žujan, Hajdučka česma, Čubrica, Studenac. Uz pregršt lepota raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta, Divčibare su mesto koje pruža jednake mogućnosti za aktivan odmor ili lagane šetnje u prirodi.

Izložba “Razglednice starog Valjeva” u Narodnom muzeju – pročitajte OVDE

Izbor je baziran na ličnoj odluci. Ali, da bi i ostalima približili prirodne lepote ove visoravni, ne zaboravite #Divčibare.

Naslovna fotografija – Divčibare Vidikovac FOTO Miloš Krunić