15/04/2024
Najnovije vesti
Katarina-Marinkovic-FOTO-Dragan-Krunic-2023. Objektiva.rs vesti Valjevo

Dečje likovno stvaralaštvo

Autor 01/01/2024

Izložba likovnih radova osnovaca “Dečje stvaralaštvo 2023” uz uručenje nagrada, otvorena je krajem decembra prošle godine i traje tokom januara 2024. godine u Galeriji 85.

Decje-stvaralastvo-urucenje-nagrada-12-2023-jelka-i-flajeri-FOTO-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Mr Katarina Marinković, urednica likovnih programa u Centru za kulturu Valjevo tom prilikom je naglasila da su dečji radovi zaista izuzetno zanimljivi i dobri. Konkurs je održan tokom jeseni, u oktobru  i prvoj dekadi novembra 2023. godne, za sve osnovne škole iz Kolubarskog okruga.

“Peti o redu konkurs Dečje stvaralaštvo 2023. godine je za učenike od prvog do osmog razreda osnovne škole. Učestvovalo je 13 škola i na konkurs je stiglo preko 350 radova. Žiri je radio u sastavu: istoričar umetnosti Nataša Kristić, arhitekta i dizajner Dušan Arsenić i nastavnik likovnog Katarina Ostojić.

Žiri je imao težak posao. Od predviđene 24 nagrade, stigli smo do 40 nagrađenih radova, uz veliki broj uručenih pohvala. Mislim da bi svi učesnici trebali da budu nagrađeni, pošto su radovi toliko dobri i interesantni”, pri tome napomenuvši da u pojedinim primerima deluje da deca nemaju dovoljno vremena da se posvete tim radovima koji ipak bivaju odlični.

Istovremeno, tokom proteklih pet godina, zapazili su da đaci jednog odeljenja urade fantastične radove. Ili iz škole sa soskog područja stignu crteži fenomenalnog kolorita. Ili, iz jedne škole na konkurs pošalju odlično nacrtane, ili naslikane radove: “Imaju neka čudna kretanja. Verovatno od generacije do generacije to zavisi.” I dodaje: “Praktikujemo, kad god smo u mogućnosti, a do sada jesmo bili, ali ove godine smo ispoštovali to da prve nagrade budu štafelaji različitih veličina, slikarski pribor, knjige i možda nešto neobičnije šta deca kada vide u knjižarama ne znaju čemu služi, pa mi damo priliku da im to bude deo poklona, da vide i nešto novo.”

 O važnosti likovne kulture za razvoj deteta, mr Katarina Marinković naglašava da je veoma bitna: “Bitno je i na ranom uzrastu i za maštu, samopouzdanje, motoriku i za konekciju sa vršnjacima i sa roditeljima ukoliko i oni učestvuju u tome. Imam utisak da deca ponovo rade u tom ranom uzrastu. Kasnije to malo jenjava. Ali, mislim da se to neće izgubiti, kao što se neće izgubiti štampana knjiga.”

Izložba traje tokom januara u Galeriji 85 u prostoru ispred bioskopa, tako da svi zainteresovani, mogu pogledati izložene radove u posle podnevnim časovima, podseća mr Katarina Marinković. Takođe, napominje da će Likovni atelje tokom zimskog raspusta priređivati različite radionice za polaznike.