12/04/2024
Najnovije vesti
Decje-stvaralastvo-2022-17-03-2023-urucenje-nagrada-akademski slikar mr-Katarina-Marinkovic-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-iz-Valjeva

OTVORENA IZLOŽBA „DEČJE STVARALAŠTVO 2022“ I NOVA „GALERIJA 85“

Autor 17/03/2023

Večeras je u okviru rada Likovnog ateljea u Centru za kulturu Valjevo otvoren nov izložbeni prostor uz proglašenje nagrađenih i pohvaljenih osnovaca – učesnika likovnog konkursa „Dečje stvaralaštvo 2022“.

Katarina Marinković

Prema rečima akademskog slikara, mr Katarine Marinković, urednika programa Likovnog ateljea u Centru za kulturu Valjevo, na konkursu, ustanovljenom 2018. godine, za učenike osnovnoškolskog uzrasta, ovog puta je učestvovalo oko 450 osnovaca.

„Otvaranje izložbe je planirano za početak drugog polugodišta, ali smo pomerili radi opremanja ovog prostora koji je sada dečja galerija. Ovo je prostor u kome će deca moći konstantno da izlažu i da napravimo još bolju saradnju sa školama, kako bi dečji rad bio predstavljen u kontinuitetu, tokom cele godine.

Radovi su nastali krajem prošle godine, od septembra do decembra. Tema je slobodna, kao i tehnika. Na konkursu je učestvovalo 16 škola, stiglo je više od 450 radova, tako da je uručeno pedesetak nagrada i više od 70 pohvala“, naglašava mr Katarina Marinković i, u pogledu planova za predstojeći period, pojašnjava:

„Završili smo zimski raspust i napravili pauzu da bismo opremili sve u novom izložbenom prostoru i da bi pripremili ovu izložbu, tako da već od srede, 22. marta, počinje radionica „Vajanje i keramika“ i to je program prilagođen polaznicima od osam do 18 godina, tako da su

Sofija Stefanović III2 iz “Prve osnovne škole” nagrađena na likovnom konkursu “Dečje stvaralaštvo 2022”

planirani časovi svake srede, od 19 i 30 do 21 sat. Radionicu vodi naša stalna saradnica Katarina Ostojić. Polaznici imaju priliku da oblikuju glinu i pri tome upotrebljavaju raznovrsne alate koji su u primeni radi izrade keramike.

Potom, od 1. aprila, svake subote, od 10 sati i 30 minuta do 11 časova i 30 minuta, na programu je radionica „Slikanje i crtanje za predškolce“, odnosno za decu uzrasta od četiri do šest godina. U okviru ove radionice za decu, mališani imaju priliku da se upoznaju sa osnovama crtanja i slikanja, na način koji je prilagođen njihovom uzrastu. Ove kreativne radionice pomažu deci da razvijaju maštu.

Mi organizujemo da grupe budu manje od školskog odeljenja kako bi imali komotan pristup svakom detetu,“ rezimira mr Katarina Marinković.

Informacije o predstojećim radionicama i prijavljivanje polaznika je na broj telefona 0648670677.