16/06/2024
Najnovije vesti
FOTO-IZVOR-POdruznica-matematicara-Valjevo-Kengur-u-Kragujevcu-09-06-2024-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-kolubarski-region-News-Serbie

Deset medalja za valjevske mlade matematičare  

Autor 11/06/2024

Valjevski matematičari osvojili su deset medalja na ovogodišnjem finalnom međunarodnom matematičkom takmičenju “Kengur bez granica” za učenike osnovnih i srednjih škola.

Prema rečima Dragana Stefanovića, predsednika Podružnice matematičara Valjevo:

“Nakon prvog dela takmičenja, koje je organizovano sredinom marta, kada je na takmičenju učestvovalo više od 25 000 učenika od prvog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole iz Srbije, u finale se plasiralo po 30 najboljih u svakom razredu u našoj državi. Finalno takmičenje je održano u nedelju, 9. juna 2024. godine, na Prirodno – matematičkom fakultetu u Kragujevcu.

Među osnovcima najuspešniji su bili učenici trećeg razreda Vukan Pecikoza i Jakša Josović koji su osvojili srebrne medalje, kao i učenik petog razreda Andrej Krajinović koji je osvojio zlatnu medalju.

Svi učenici Valjevske gimnazije iz Kragujevca su se vratili sa medaljama. Najuspešniji su bili Lazar Ćosić, učenik sedmog razreda, Sofija Mićević, učenica osmog razreda i Pavle Stanković, učenik trećeg razreda, osvojivši zlatne medalje dok su Mateja Nešić, učenik drugog razreda, i Mihailo Lekić, učenik četvrtog razreda, osvojili srebrne medalje. Jana Jovanović, učenica drugog razreda, i Anica Petrović, učenica četvrtog razreda, osvojile su bronzane medalje (naslovna fotografija – foto izvor Podružnica matematičara Valjevo).

Valjevo je na finalnom takmičenju predstavljalo 11 učenika u pratnji učitelja i nastavnika: Vidan Lazić, 2. razred OŠ “Ilija Birčanin”, Stave; Jakša Josović, 3. razred OŠ “Sestre Ilić”; Vukan Pecikoza, 3. razred OŠ “Andra Savčić”; Andrej Krajinović, 5. razred OŠ “Andra Savčić”; kao i učenici Valevske gimnazije: osnovci Lazar Ćosić 7. razred i Sofija Mićević 8. razred, zatim srednjoškolci, učenici drugog razreda gimnazije Mateja Nešić i Jana Jovanović, Pavle Stanković 3. razred i završnog razreda Valjevske gimnazije, Mihailo Lekić i Anica Petrović.

Rezultati koje su postigli valjevski osnovci i srednjoškolci su izuzetni, tako da je Valjevo bio jedan od najuspešnijih gradova na finalnom takmičenju u Kragujevcu”, zaključio je Dragan Stefanović, predsednik Udruženja matematičara – Podružnice Valjevo.