16/06/2024
Najnovije vesti
Nebojsa-Tadic-predsednik-GrO-Zdrava-Srbija-Valjevo-FOTO-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-sjk

Tadić – Koji junaci smeju da se prihvate tih dužnosti

Autor 11/06/2024

Prilikom obraćanja javnosti Nevojša Tadić, predsednik GrO “Zdrava Srbija” i odbornik u Skupštini Valjeva, govorio je kako doći do izvršne vlasti koja će biti po volji građana i sposobna da u sledeće četiri godine ispuni nadanja onih koji su glasali za koaliciju “Aleksandar Vučić, Valjevo sutra”.

“Pre svega, pozivam sve koalicione partnere da ne vrše pritisak na starog – novog gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića da ubrza pregovore o formiranju izvršne vlasti.

Mi iz Zdrave Srbije ćemo predložiti koalicionim partnerima iz gradskog odbora SNS koji su najsnažniji deo koalicije i koji su uradili ogroman posao kroz predizbornu kampanju i na dan glasanja za sve nas iz koalicije ”Aleksandar Vučić – Valjevo sutra” da ne žure i da koriste maksimalne zakonske rokove za konstituisanje Gradske skupštine i potom Izvršne gradske vlasti.

Ja ću lično predložiti Lazaru Gojkoviću i njegovom Gradskom odboru da se kroz tri faze dođe do najboljih kadrovskih rešenja koja će garantovati četvorogodišnji razvoj i napredak Valjeva u svakom smislu i svim sferama života.

Prva faza treba da bude posvećena sveobuhvatnoj i detaljnoj analizi izborne kampanje i izbornih rezultata.

Verujem da je neophodno da sve stranke koje su bile u koaliciji sa SNS u Valjevu, svaka od njih deset i to pojedinačno u okviru svog gradskog odbora naprave temeljnu i objektivnu analizu svog učešća u kampanji sa posebno važnom procenom koliki je doprinos izbornom rezultatu od strane njihovih članova i sigurnih glasača.

Mi iz Zdrave Srbije već smo obavili tu analizu. Biću iskren danas pred vama kao i narednih nedelja pred koalicionim partnerima. Polovina članstva i sigurnih glasača Zdrave Srbije nisu glasali za koalicionu listu Aleksandar Vučić, Valjevo sutra. To je posledica da je skoro polovina članova našeg gradskog odbora bila protiv te koalicije a za koaliciju sa opozicijom pre svega sa SVANUĆEM. Ti naši članovi i simpatizeri, po našoj proceni, polovina je ostala kod kuće i nije glasala na dan izbora. Druga polovina je glasala za opoziciju, pre svega za “Svanuće” i manji deo za Nestorovićevu grupu građana.

Verujem da sam zbog činjenice da sam odmah i bez rezerve “obukao dres” koalicije, i da sam u toku predizborne kampanje bio vrlo aktivan u kontaktu sa medijima i neposredno sa građanikma, uspeo da pridobijem mnoge neopredeljene birače kao i one koji su do sada bili labavi i povremeni glasači opozicije.

Obraćao sam se zabrinutim porodičnim ljudima, radnicima sa nesigurnim zaposlenjima, omladini, ratnim veteranima, državnim činovniocima i vlasnicima malih i srednjih preduzeća. Pre svega sam ih ubeđivao, i kod mnogih uspeo, da je bitno da daju novi mandat Lazaru Gojkoviću jer je to zaslućio načinom na koji je vodio Valjevo u prethpodne četiri godine. Takođe sam uporno ponavljao da Valjevo ima istorijsku šansu da u sledeće četiri godine, uz nesumnjivu i više puta iskazanu volju Predsednika Srbije da Valjevo postavi na prvo mesto svojih prioriteta, postigne ubrzani razvoj, te da zbog svega toga ne sme da ima gradsku vlast koja je u sukobu sa centralnom vlašću u Beogradu.

Očekujem da ovako, na isti način kako je uradila “Zdrava Srbija”, analiziraju svoje učešće i preostalih devet koalicionih partnera SNS. Da realno procene svoj doprinos. Da procene da li su mogli doprineti više u kom smislu i kom broju postignutom rezultatu. Vi ste svedoci da se njihovo učešće u predizbornim aktivnostima nije primetilo. Nisam ih video u “dresu koalicije”. Nisu imali samostalne nastupe pred medijima i građanima potencijalnim biračima. To su činjenice koje svako od nas mora imati u vidu kada budemo ispostavljali zahteve i liste želja pred SNS i Lazara Gojkovića.

Druga faza mora biti posvećena odgovoru gde to ide VALjEVO SUTRA!?

Nadam se da je svim koalicionim partnerima jasno da to nije bila samo zgodna parola za pridobijanje glasova građana Valjeva. Insistiraću kod Gradskog odbora SNS Valjevo i njihovog predsednika Lazara Gojkovića da ponude nama koalicionim partnerima a potom i medijima i građanima plan četvorogodišnjeg delovanja pod radnim nazivom Valjevo 2028. Ovo je bitno kako se neki delovi stranaka iz koalicije, uključujući i SNS, ne bi pripremali za puko održavanje postojećeg stanja i sistema gradske uprave u Valjevu.

Građani su vrlo jasno pokazali da nisu zadovoljni postojećim stanjem u infrastrukturi, ekoologiji, vodosnabdevanju, privrednim modelom, efikasnošću administracije, prostornim generalnim i detaljnim urbanističkim planovima, saobraćajem i nedostatkom parking mesta.

Posebno je nezadovoljstvo stanjem u kome se nalaze valjevska sela. Očekuju zbog toga formiranje gradskih i seskih opština koje će imati neke nadležnosti i budžet za rešavanje svojih životnih problema. Zbog svega toga su dali veliki procenat glasova opoziciji čak četrdeset procenata. Druga polovina koja nije izašla nema poverenje ni u nas a ni u opoziciju. Nama su dali većinu i imaju očekivanja da rešavamo probleme koje su isticali pred nas i ostale učesnike u izborima. To poverenje treba da shvatimo vrlo ozbiljno i kao obavezu koju smo primili i prihvatili.

Treća faza, treba da nam donese odgovor koji su to kadrovi koji su spremni da na najbolji način ispune velika narodna očekivanja. Koji su to muškarci i žene koji će uz Lazara Gojkovića iskoristiti istorijsku šansu Valjeva da uz pomoć predsednika Srbije i njegove najbliže saradnike izvrše veliki preporod i napredak Valjeva u svakom smislu.

Već sam to uradio i sada pred vama ponavljam do najboljih kadrovskih rešenja se neće doći po principu kvota i partijskog plena. Ja sam za to da svaka članica ima priliku da predloži kadrovska rešenja za određene pozicije u izvršnoj vlasti grada Valjeva. Da potom SNS i Lazar Gojković kao stari – novi gradonačelnik izvrše proveru rejtinga tih kandidata kod medija i građana kao i državnih institucija. Za neke profesionalne pozicije razmisliti i o raspisivanju konkursa.

Tek na osnovu rezultata sve tri ove faze ostaviti mogućnost Lazaru Gojkoviću da predloži tim u koji ima poverenje i za koji zna da ima sve potrebne kvalifikacije i ljudske kvalitete potrebne da preuzmu brigu o vođenju Valjeva na zadovoljstvo svih nas iz koalicije, na zadovoljstvo svih onih koji pune budžet grada kao i svih korisnika tog budžeta.

Što bi rekao srpski Kralj Nikola Petrović: “Da vidimo koji junaci smeju da se prihvate te medalje odnosno tih dužnosti!?”, zaključio je Tadić.