24/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • Dijabetes se teško prepoznaje, važne redovne kontrole
Dom-zdravlja-dijabetes-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Dijabetes se teško prepoznaje, važne redovne kontrole

Autor 15/11/2023

Preventivni centar Doma zdravlja i Služba polivalentne patronaže, u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje, Medicinskom školom i Crvenim krstom Valjevo, u utorak 14. novembra obeležili su Svetski dan borbe protiv dijabetesa.

Preventivna akcija organizovana je u holovima Doma zdravlja. Pacijentima je kontrolisan nivo šećera u krvi, meren pritisak, sprovedena anketa o životnim stilovima, emitovana prezentacija i podeljen edukativni materijal.

Dr Ljiljana Vilotić, specijalista opšte medicine i jedan od lekara Savetovališta za dijabetes Doma zdravlja naglasila je da se simptomi ove bolesti teško prepoznaju:

Zato apelujemo da se svi građani koji su u riziku jave svom izabranom lekaru ili u Savetovalište za dijabetes Doma zdravlja Valjevo, koje radi četiri dana u nedelji, uz angažovanje osam lekara. Bitno je da pacijente usmerimo na pravilan stil života, način ishrane, fizičku aktivnost i samokontrolu dijabetesa, koji je nama parametar za skrining. Prvi znaci su pojačano unošenje tečnosti, povećana glad, gojaznost ili mršavljenje, ali to se teško prepoznaje, tako da pacijenti u redovnim kontrolama kod lekara sasvim slučajno dođu do toga da su oboleli od dijabetesa – istakla je dr Vilotić.

Patronažna sestra, specijalista javnog zdravlja Slavica Filipović ukazala je da službe Doma zdravlja na prevenciji dijabetesa tipa 2 rade skoro svakodnevno, kroz preventivne preglede, kontrolu zdravlja u kolektivima, u akcijama na trgovima i mesnim zajednicama, obeležavanje važnih datuma u Kalendaru zdravlja itd.

Izuzetno je važno da sugrađanima ukažemo na zdrave stilove života i faktore rizika: pravilnu ishranu, fizičku aktivnost, promenu načina života, redovne zdravstvene kontrole, eliminaciju bolesti zavisnosti. To je put koji nas vodi ka očuvanju zdravlja, a svaki pokušaj da nešto promenimo nabolje je ulaganje u budućnost.

Dijabetes je jedna od najčešćih masovnih nezaraznih bolesti. Procenjuje se da u svetu jedan od 10 ljudi boluje od dijabetesa. Prema procenama, ukoliko ovakav trend bude nastavljen, do 2045. godine biće oko  800 miliona osobaobolelih od dijabetesa.

U Srbiji je oko 770 hiljada obolelih kod kojih je uspostavljena dijagnoza, a to je 12% stanovništva. Međutim, strahuje se od brojnih neotkrivenih slučajeva.