25/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Olakšice za struju, gas i grejanje ostvarilo 160.000 domaćinstava
Gradonacelni-Valjeva-Lazar-Gojkovic-i-ministarka-rudarstva-i-energetike-Dubravka-Dedovic-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-iz-Valjeva

Olakšice za struju, gas i grejanje ostvarilo 160.000 domaćinstava

Autor 15/11/2023

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović podsetila je na racionalizaciju potrošnje energije rekavši da građani mogu da prepolove račune za električnu energiju tokom grejne sezone i da se nastavlja sa većim subvencionisanjem mera energetske efikasnosti u domaćinstvima.

Pri tome je ukazala da se u Srbiji nažalost troši tri do četiri puta više energije po jedinici BPD-a u odnosu na članice Evropske unije i da država zbog toga ulaže značajno više sredstava u energetsku sanaciju domaćinstava.

„Evropska unija je pre više od 15 godina ozbiljno počela da se bavi promenom svesti građana i subvencionisanjem programa energetske sanacije u domaćinstvima. Bez subvencija države u energetsko saniranje stambenih jedinica, kuća i stanova, veoma je teško realizovati ovakve programe. Zahvaljujući povećanom budžetu i dostupnosti sredstava, povećali smo subvencije koje su ranije bile dosta skromnije.

Započet projekat energetske sanacije stambenih zgrada u 16 gradova među kojima je i Valjevo – pročitajte OVDE

U saradnji sa Svetskom bankom započeli smo program vrednosti 50 miliona evra koji treba da obuhvati 50.000 domaćinstava, što je dvostruko više u odnosu na prethodne tri godine. Potpisala sam ugovore sa 131 jedinicom lokalne samouprave dok su do danas pozivi za građane raspisani u 86 gradova i opština. Odziv građana je odličan a veoma brzo očekujem da će javni pozivi biti raspisani i u ostalim lokalnim samoupravama.“

Podsetila je da građani mogu da dobiju subvencije države u iznosu od 50 do 65 odsto vrednosti energetske sanacije za zamenu stolarije, fasade, krovova, grejnih tela, postavljanje solarnih kolektora za grejanje vode kao i solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

„Građani se mogu informisati na sajtu Ministarstva i u svojim lokalnim samoupravama. Od ove nedelje počinjemo sa tribinama širom Srbije na kojim ćemo pojasniti procedure prijavljivanja za subvencije, kao i benefite unapređenja energetske efikasnosti. Najvažnije je da ti radovi traju kratko, samo dva do tri meseca, nakon kojih se stvaraju energetske uštede od 30 do 40 odsto.“

Ministarka je dodala da je u toku raspisivanje javnih poziva za subvencionisanje stambenih i višeporodičnih zgrada u 16 gradova i opština kojim će se energetski sanirati oko 500 stambenih jedinica, pri tome rekavši da vodi računa o socijalno ugroženim građanima kako bi lakše izmirili račune za električnu energiju, gas i grejanje.

„Usled energetske krize, kroz Uredbu o energetski ugroženom kupcu obezbedili smo većem broju socijalno ugroženih građana, kao i primaocima uvećane socijalne pomoći, da ostvare popuste do 50 odsto za električnu energiju, gas ili grejanje. Nakon nedavnih izmena Uredbe, uspeli smo da povećamo broj građana koji dobijaju olakšice na računima za struju, gas i grejanje sa 75.000 na 160.000 za svega nedelju dana. Takođe, penzionerima sa primanjima manjim i u visini od 21.766,26 dinara omogućili smo automatsko ostvarivanje popusta na računima za električnu energiju tokom grejne sezone. Zadatak i obaveza države je da vodi odgovornu politiku i da pomaže najugroženije građane, to smo radili i to ćemo nastaviti da radimo još više u budućnosti.”

Ministarka je naglasila da je „Elektroprivreda Srbije“ u potpunosti spremna za zimu: „Iako u Evropi i svetu traje energetska kriza, mi smo apsolutno dobro snabdeveni.

Akumulacije hidrokapaciteta je ove godine na najvišem nivou dok na deponijama imamo više od 2 miliona tona uglja. To znači da smo u potpunosti bezbedni dve nedelje ako bi potencijalno došlo do problema u proizvodnji uglja tokom zime. EPS je sve remonte završio na vreme dok je nedavno završena revitalizacija HE Đerdap 1 čime je povećan kapacitet ove hidroelektrane za deset odsto što će biti od velike važnosti za naš energetski sistem.”

Đedović Handanović je dodala da su skladišta gasa na rekordno visokom nivou, da je osigurana bezbednost snabdevanja i da su cene goriva u padu tokom poslednjih nekoliko nedelja.

„Obezbedili smo blizu 680 miliona kubnih metara gasa u skladištima u Srbiji i Mađarskoj što je istorijski rekord. Tokom poslednjih mesec i po dana nismo imali rast cena goriva s obzirom da smo u dijalogu sa Naftnom industrijom Srbije i drugim kompanijama težili da pronađemo rešenje kako bismo snizili cene i smanjili inflatorne pritiske. I u narednom periodu nastavićemo da vodimo odgovornu politiku i građani mogu da se osećaju bezbedno“, rekla je ministarka a prenosi pres služba Ministarstva rudarstva i energetike.

Naslovna fotografija – ministarka Dubravka Đedović Handanović sa gradonačelnikom Lazarem Gojkovićem prilikom posete Valjevu u aprilu 2023. godine FOTO Objektiva.rs