22/07/2024
Najnovije vesti
Direktorka-RFZO-dr-Sanja-Radivojevic-Skodric-u-poseti-ustanovama-zdravlja-Valjevo-prenosi-Objektiva.rs

Direktorka RFZO posetila Valjevo

Autor 13/04/2023

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr Sanja Radojević Škodrić boravila je u Valjevu.

Održala je sastanak sa gradonačelnikom grada Valjeva, Lazarem Gojkovićem, načelnikom Kolubarskog upravnog okruga Milošem Milutinovićem, direktorima svih zdravstvenih ustanova u Kolubarskom okrugu i direktorom RFZO – filijale Valjevo, Milanom Vilotićem, kao i šefovima ispostava u Kolubarskom okrugu.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković poželeo je dobrodošlicu direktorki RFZO i tom prilikom istakao šta je sve urađeno u Valjevu u prethodnom periodu, kada je reč o zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti.

„Rekonstruisali smo Dom zdravlja u Valjevu, koji zaista sada izgleda odlično. Završili smo Gerontološki centar, koji je počeo da se gradi 2009. godine i koji smem slobodno da kažem izgleda sada svetski. U toku je opremanje i nadam se da ćemo vrlo brzo krenuti sa radom. To će biti Gerontološki centar sa 113 korisnika, dve usluge koje će Grad Valjevo sprovoditi preko Centra za socijalni rad, a to su prihvatilište za beskućnike i dnevni boravak za stara lica i lica ometena u razvoju. Treće i najvažnije, intenzivno radimo na urbanističkom projektu sa idejnim rešenjem za rekonstrukciju Opšte bolnice u Valjevu i mislim da ćemo doći do kvalitetnog projekta, koji će u narednom periodu biti realizovan.“

Nakon održanog sastanka u Gradskoj upravi, direktorka RFZO je obišla Opštu bolnicu u Valjevu i govorila o tome šta RFZO može da uradi kako bi se poboljšao kvalitet zdravstvene zaštite, ali i olakšao rad zdravstvenim radnicima.

„Kako u domovima zdravlja, tako i ovde u Opštoj bolnici u Valjevu, konstatacija nakon sastanka je da zaista svega ima kada je u pitanju Republički fond. Ima lekova za pacijente, ima sanitetski materijal, što nam je takođe bilo jako važno da proverimo, jer znate da je to krenulo po centralizaciji.

Ono što je konstatovano kao problem, jeste kadar. Kadar je problem u celoj Srbiji, tako i u ovom kraju i to je ono što je i Ministarstvo zdravlja uočilo i što zaista na tome moramo da radimo i da nađemo način kako da zadržimo kadar, naročito onaj koji odlazi na specijalizaciju. Dakle, ljudi dobiju specijalizaciju, završe i onda odlaze i više ne rade u toj zdravstvenoj ustanovi u kojoj su dobili specijalizaciju. Taj problem definitivno mora da se reši, naročito iz tih razloga što u većini ovih zdravstvenih ustanova je kadar takav da će uskoro da odlazi dosta kako lekara, tako i srednjeg kadra u penziju i nepophodno je da se na ta mesta primi što više mladih ljudi.

U nekim domovima zdravlja ima dosta mladih medicinskih sestara i tehničara, odnosno srednjeg kadra, tako da će se oni uskoro ugovoriti od strane Republičkog fonda, to je zaista jako značajno. Ono što Republički fond može još da uradi, jeste da izmeni pravilnik na kome intenzivno radimo, tako da će moći ne samo lekari, već i srednji medicinski kadar da se ugovara o dopunskom radu. Dakle, ukoliko rade u jednoj zdravstvenoj ustanovi, oni će moći sada po ugovoru o dopunskom radu da se angažuju i u drugoj zdravstvenoj ustanovi koja ima nedostatak kadra“, zaključila je prof. dr Sanja Radojević Škodrić.