15/06/2024
Najnovije vesti
Vaskrsnji-koncert-Muzicke-skole-Zivorad-Grbic-u-Hramu-Pokrova-Presvete-Bogorodice-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva

Vaskršnji koncert Muzičke škole u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice

Autor 13/04/2023

Vaskršnji koncert Muzičke škole „Živorad Grbić“ biće održan, sa blagoslovom Vladike Isihija, u saradnji sa Eparhijom valjevskom, u utorak, 18. aprila 2023. godine, od 19 sati, u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Valjevu.

Osam godina unazad, valjevska Muzička škola, povodom najvećeg i najradosnijeg hrišanskog praznika, priređuje koncert najtalentovanijih učenika, a ovogodišnji Vaskršnji koncert će, s’ obzirom na specifičnost ambijenta, zvučati notama duhovne i srpske tradicionalne muzike.

Vaskršnji koncert je postao tradicija u koncertnom programu valjevske muzičke škole, jer je sam Vaskrs naša molitva, motivacija i najveći podstrek za sve dane u MŠ „Živorad Grbić“, a za samo finale školske godine naročito“, ističe direktorka škole, mr Suzana Radovanović Perić.

„Svesni veličanstvenosti i značaja samog Vaskrsa, u svom radu vođeni Hristovim putem, i zahvaljujući svojoj profesiji, uvek svesni da se blagošću, lepotom, plemenitošću, mudrošću i marljivošču čovek približava Bogu, poželeli smo da ove godine Vaskršnji koncert muzičke škole zazvuči u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u čemu smo podržani Blagoslovom njegovog Preosveštenstva, Vladike Isihija i učešćem sveštenstva Valjevske Eparhije u organizaciji koncerta.

Imajući u vidu da naša škola veliku pažnju posvećuje razvijanju ljubavi i interesovanja učenika za tradicionalnu muziku, kroz rad naših horova, orkestara, etnomuzikološke sekcije i odseka za srpsko tradicionalno pevanje, ideja nam je da se na ovogodišnjem Vaskršnjem koncertu predstavi program sačinjen od srpske duhovne muzike i tradicionalnih srpskih pesama na temu Vaskrsa, Đurđevdana i srpskih običaja čija je tematika život, ljubav i rađanje.

Vaskršnju muziku škole će ove godine izvoditi Etnomuzikološka sekcija škole sa umetničkim rukovodiocem profesorkom Milenom Urošević, kamerni gudački orkestar „Feniks“ sa dirigentom mr Snežanom Stevanović, Devojački hor SMŠ pod dirigentskim vođenjem profesorke Milice Stepanović Babamilkić, Mešoviti hor osnovne muzičke škole sa dirigentom profesorkom BožanomDivac.

I ove godine, koncert će tradicionalno započeti Besedom sveštenika Branka Čolića. Vaskršnji koncert će biti prilika da valjevska muzička škola nastavi svoju ovogodišnju humanitarnu misiju prikupljanja sredstava za izgradnju rampe za invalide na ulazu u školu, koju će nadamo se podržati i svi prisutni na koncertu“, navodi Suzana Radovanović Perić, direktorka Muzičke škole „Živorad Grbić“ iz Valjeva.