17/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Do kraja sedmice oblačno sa prolaznim pljuskovima i grmljavinom, na planinama moguć sneg
oblaci nevreme Objektiva

Do kraja sedmice oblačno sa prolaznim pljuskovima i grmljavinom, na planinama moguć sneg

Autor 11/03/2024

Vreme danas toplo i vetrovito uz prolazno naoblačenje sa kišom i pljuskovima. Uveče košava u slabljenju. Oblačno vreme sa padavinama tokom cele sedmice, prognozira Republički hidrometeorološki zavod Srbije.

Danas vetrovito sa jakim južnim i jugoistočnim vetrom, koji će na jugu Banata, u donjem Podunavlju i planinskim predelima dostizati udare olujne jačine. Tokom dana pretežno oblačno, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima. Kasnije popodne prestanak padavina na severozapadu i zapadu zemlje, a uveče i u Banatu, centralnim i jugozapadnim krajevima Srbije, uz slabljenje košave.

Utorak, 12. mart – Umereno do potpuno oblačno, mestimično s kišom i lokalnom pojavom kratkotrajnih pljuskova, koji posle podne, uglavnom na istoku i jugu, mogu biti praćeni i grmljavinom, dok će na visokim planinama padati sneg. Pre podne biće i perioda sunčanog vremena. Padavine će biti češće u brdsko-planinskim predelima, dok će na severu biti ređa pojava i očekuju se posle podne i u večernjim satima. Vetar slab i umeren, na severu, zapadu i u planinskim predelima povremeno jak, zapadni i jugozapadni, u toku dana i severozapadni. Najniža temperatura od 4 do 9°C, najviša od 11 do 17°C (količina padavina veća od 10 l/m2 za 3 časa 70%; lokalna pojava grmljavina 70%).

Sreda, 13. mart – Pretežno oblačno, mestimično sa kišom, na visokim planinama sa snegom. Vetar umeren, povremeno i jak severozapadni, uveče u slabljenju. Najniža temperatura od 5 do 8°C, najviša od 12 do 16°C.

Četvrtak, 14. mart – Pretežno oblačno, mestimično sa kišom, na visokim planinama sa snegom. Vetar slab i umeren severozapadni. Najniža temperatura od 4 do 8°C, najviša od 11 do 14°C.

Petak, 15. mart – Promenljivo oblačno i toplije. U većini krajeva biće suvo, a slabe kratkotrajne padavine očekuju se tek ponegde u brdsko-planinskim predelima južne i istočne Srbije. Vetar slab severozapadni, uveče u skretanju na jugoistočni. Najniža temperatura od 3 do 7°C, najviša od 14 do 18°C.

Izgledi vremena za Srbiju za period od 11. do 31. marta

Do 500 metara nadmorske visine – Postepeno toplije vreme u odnosu na prethodne dane. Kiša se mestimično očekuje početkom perioda, oko 11. i 12. marta, kao i u periodu od 16. do 20. marta. Temperatura, jutarnja od 0 do 7oC, dnevna od 12 do 18oC. Srednja dnevna temperatura od 6 do 12OC (iznad višegodišnjeg proseka).

Na visinama između 500 i 1000 m n.v. – Postepeno toplije vreme u odnosu na prethodne dane. Kiša se mestimično očekuje početkom perioda, oko 11. i 12. marta, kao i u periodu od 16. do 20. marta. Jutarnja temperatura od -2 do 6oC, dnevna od 10 do 17oC.

Na visinama između 1000 i 1500 m n.v. – Postepeno toplije vreme u odnosu na prethodne dane. Kiša se mestimično očekuje početkom perioda, oko 11. i 12. marta, kao i u periodu od 16. do 20. marta, a koja u noćnim i ranim jutarnjim satima može preći u sneg samo na visokim planinama. Jutarnja temperatura od  -6 do 1oC, dnevna od 3 do 14oC, prognozira RHMZ.