21/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • DVOJNOST PORTRETA SLAVKA KRUNIĆA U MODERNOJ GALERIJI

DVOJNOST PORTRETA SLAVKA KRUNIĆA U MODERNOJ GALERIJI

Autor 27/03/2023

Valjevu dobro znan upravo preko Moderne galerije, a već je dva puta izlagao u njoj, slikar Slavko Krunić predstavio se ljubiteljima umetnosti svojom trećom izložbom “Dvojnost portreta”.

Slavko Krunić na otvaranju izložbe

Slavko Krunić, rođen u Beogradu 1978.godine završio je Fakultet likovnih umetnosti 1998 godine, a magistrirao 2002. Krunić je do sada imao 38.samostalnih izložbi u Srbiji, na prostorima bivše države, ali i u inostranstvu. Trećim predstavljanjem u Modernoj galeriji ljubiteljima umetnosti ponudio je portrete, za Valjevo na novi način viđene.

Izložene slike Slavka Krunića

“Posao portretiste sličam je poslu filozofa po tome što mora da apstrahuje od nekih sporednih vizuelnih momenata da bi bio u prilici da prikaže ono specifično, ono naročito neke ličnosti. Kada se sa time pretera, od portreta nastaje karikatura. Karikatura nastaje i onda kada ličnost ne odlikuje baš ništa naročito. Krunićevi izmaštani likovi uvek su na distanci od postojećeg. Kao da nam saopštavaju da ko ne vidi teatar stvarnosti, ne vidi ni stvarnost.Krunićevi portreti su svojevrsne nadrealističke karikature u satiričnoj nameri”, deo je uvoda koji je u katalogu napisao prof.dr Dragan Prole.

Sam autor kaže:”Možemo sagledavati sebe iz jednog ugla, drugi je ugao iz koga nas neko može gledati, a ova izložba može da ponudi da gledamo sebe kroz taj tuđi portret. Ovo je izbor slika od poslednjih 10 godina, to su slike koje su u privatnim kolekcijama i one nisu izlagane do sada. Inače, portret je moje polje istraživanja koje me od studija drži. Najbolji način da se komunicira sa slikom je kroz pogled pre svega portretisanog lika. Sama Moderna galerija je moja druga kuća, to je galerija koja ima posebnost a to je da direktor i kustoski tim idu i svaku sliku donose od kolekcionara. Idu iz grada u grad, i sami se bave postavkom izložbe što je zaista redak slučaj za veliko poštovanje. Ovo je moja treća izložba u Modernoj galeriji, vezao sam se za nju, i mislim da će tako i ostati”.

Slike u konzervi jesu nešto neobično, na koji način nastaju i šta je uopšte bila inspiracija?

“To je nastalo preko nekih skica sasvim slučajno, u neku ruku i kao nužda. Kada sam 2014.godine izlagao u Beogradu, bile su dve izložbe – jedna je bila retrospektivna, druga je morala iskorak, uspeo sam da napravim te konzerve i ono što mi je interesantno je što publika reaguje. Pita se da li su one zatvorene ili su otvorene. Opet neka dvojnost, kao što ova izložba nosi naziv. Inspiracija sama od sebe dođe, ne treba mi neki poseban motiv. Ja imam svoju temu koja me drži. Ima jedna misao koja kaže: “Umetnost dolazi iz moći , ne iz morati”.

Nakon uvodnog govora koji je održala Marija Đurić iz Moderne galerije Valjevo, izložbu je svojim nastupom svečano otvorio gitarista i lautista Edin Karamazov. Izložba se može pogledati do 20.aprila radnim danima sem utorka.