13/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • IZLOŽBA 100 GODINA KOŠARKE U SRBIJI

IZLOŽBA 100 GODINA KOŠARKE U SRBIJI

Autor 27/03/2023

Izložba promotivnog sadržaja “100 godina košarke u Srbiji” predstavljena je mnogobrojnim Valjevcima na platou ispred Centra za kulturu. Mnogobrojni rikviziti poput ličnih stvari Bore Stankovića, Ranka Žeravice, lopti iz davnih vremena, ali i pehara Svetskih prvaka iz Indijanopolisa kada je Srbija u zajednici sa Crnom Gorom osvojila titulu svetskih prvaka 2002.godine bili su dostupni gotovo sedam časova svim zainteresovanima.

Izložba je juče “krenula” kroz Srbiju iz Niša, a pored Valjeva će biti viđena u još 23 grada.

“Ovom izložbom smo u prostoru od 120 kvadrata pokazali šta je bilo u Srbiji što se tiče košarke. Drago nam je da privlačimo puno ljudi, za sada nam je to pokazao Niš. Deo priče koji ne može da se pokaže u ovih 120 kvadrata, ali mi kroz ovaj način želimo da približimo ljudima čisto saznanje da živimo u godini gde je 100 godina košarke.

Što se tiče fotografija, morali smo da krenemo od 1923.godine kada je došla prva košarkaška lopta, ali neke velikane poput Bore Stankovića i Ranka Žeravice nismo mogli da stavimo u grupne fotografije. Grupna fotografija nam znači da “napadnemo” tu dekadu i da objasnimo šta se desilo tada, ali Danilović, Đorđević, Korać, Žeravica, Bora Stanković, Moka Slavnić nisu mogli da budu izbegnuti. Na taj način smo hteli da ta imena postoje. Jedna priča da postoje stubovi košarke u Srbiji. To je pet trenera, pet igrača, a kroz ove fotografije vidimo kako je to teklo.

Milan Ćirilović, organizator izložbe

Patike i lopte su replika da se vidi kako je to bilo na šljaci i betonu pre 100 godina, a najviše smo ponosni na lične stvari Ranka Žeravice i Bore Stankovića. Pored izložbe cela godina će biti u duhu 100 godina košarke, svaka utakmica u Srbiji počinje uzimanjem lopte sa postamenta koji je brendiran u 100 godina košarke, centralni događaj biće u Beogradu kada počne Svetsko prvenstvo 25.avgusta, na Narodnom muzeju će se prikazivati jedan film. Deo koji jedva čekamo biće 12.decembra i veliki događaj u MTS dvorani u Beogradu kada će ceo košarkaški svet, pa i direktor NBA lige i FIBE, prisustvovati svečanoj akademiji tim povodom”, rekao je Milan Ćirilović, organizator ove nesvakidašnje izložbe.