30/05/2024
Najnovije vesti
Valjevo 151 dan aerozagađenja vazduh Objektiva.rs

EDUKACIJA O ČISTOM VAZDUHU

Autor 14/12/2022

U Osnovnoj školi “Nada Purić” u Valjevu biće održana edukacija o čistom vazduhu, u petak, 16. decembra 2022. godine, koju organizuje udruženje Lokalni odgovor.

Reč je o projektu “U početku beše informacija – program edukacije o čistom vazduhu” čije je održavanje u okviru programa Vlade Švajcarske “Zajedno za aktivno građansko društvo-AKT”, koji sprovode “Helvetas Swiss Intercooperation” i udruženje Građanske inicijative.

U predavanju učestvuju Đorđe Petković, koordinator projekta, Ana Savković, direktorka Osnovne škole “Nada Purić” i Biljana Mladenović, stručna saradnica na projektu.

Predstojeći događaj je prvi u nizu edukativnih programa koji će biti organizovan u saradnji sa Osnovnom školom “Nada Purić” ali i sa drugim obrazovnim ustanovama koje budu zainteresovane.

Planirane su prezentacije za nastavnike, učitelje i stručne saradnike obrazovnih ustanova o značaju čistog ambijentalnog vazduha na otvorenom, kao i vazduha u zatvorenom prostoru, uzrocima zagađenja i merama za zaštitu zdravlja nastavnika i učenika.

Ideja je da se učesnicima edukacije predstave osnovne informacije o kvalitetu vazduha, uz razmatranje mogućnosti kako da se na prihvatljiv način ova tema približi i učenicima osnovnih škola u našem gradu.

U Valjevu je bezmalo 10 hiljada dece i mladih izloženo dejstvu zagađenog ambijentalnog vazduha (outdoor) koji sadrži prekomerne koncentracije suspendovanih čestica prašine 150-170 dana godišnje.

Međutim, boraveći u svojim obrazovnim ustanovama i domovima, u zatvorenom prostoru, deca, mladi i njihovi nastavnici su izloženi posebnoj vrsti zagađenja vazduha u zatvorenom prostoru (indoor). Radi se o zagađenju koje potiče, ne samo od spoljašnje sredine, već je posledica delovanja materijala koji se koriste za gradnju, uređenje prostora, kao i od aktivnosti kao što su grejanje, spremanje hrane ili sistema ventilacije.