04/03/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • EKSPONATI PRIMAMLJIVI ZNATIŽELJNIM OSNOVCIMA
Valjevo Spomenik pesništvu u liku Desanke Maksimović

EKSPONATI PRIMAMLJIVI ZNATIŽELJNIM OSNOVCIMA

Autor 12/01/2022

Učenici četvrtog razreda Osnovne škole Vladika Nikolaj Velimirović, pred novogodišnje praznike, učestvovali su u veoma interesantnom programu “Šetam i pričam: Valjevo” u organizaciji Izdavačke agencije Intelekta iz Valjeva i Narodnog muzeja Valjevo.

U okviru projekta Eksponati i publika, osnovci su obilazili spomenike kulture, posetili znamenitosti, obratili pažnju na pojedinosti, učili o istoriji rodnog grada i zavičaja.

Valjevo Milica Matijević
Milica Matijević sa osnovcima u Narodnom muzeju Valjevo u kabinetu vojvode Mišića

Sličan program je već održan u Lazarevcu i deca su odlično reagovala na aktivno učešće pri posetama kulturno – istorijskih ustanova. Inicijator programa, Milica Matijević, podstaknuta dečjom znatiželjom primenjuje savremen pristup učenju i program priređuje i u Valjevu.

Nova znanja menjaju način prezentacije muzejskih predmeta. Uz muzejske eksponate sve se više uvodi i interaktivno učešće posetilaca. Muzeji danas usmeravaju sve više pažnju na publiku nastojeći da postavke i izložbe budu događaji.”

Mališani su imali priliku da sa svojom učiteljicom Ljubicom Vidić i organizatorima programa, kao i kustosima Narodnog muzeja iz Valjeva, detaljno razgledaju i razgovaraju o muzejskim postavkama i, pored toga posete Kulu Nenadovića, Muselimov konak, spomenik Živojinu Mišiću i Spomenik pesništvu u liku Desanke Maksimović. U projekat su se uključili i članovi Udruženja Dečja kulturna geografija, priređujući dečju kulturnu mapu grada.

Prateći uputstva iz dečje kulturne mape grada, osnovci su se zabavili tražeći odabrane muzejske eksponate i naučili više o istoriji i kulturi svog kraja. Tragajući za porodičnim stablom Nenadovića u Muselimovom konaku, deca su se upoznala sa najznačajnijim predstavnicima čuvene porodice iz Brankovine i njihovom značaju za istoriju Srbije u 19. veku. Razgovor o Nenadovićima nastavljen je u Narodnom muzeju Valjevo pored čajnika Prote Mateje.

Valjevo
Podstaknuta dečja radoznalost za istoriju

Drugi deo obilaska bio je posvećen najvećem vojskovođi iz ovih krajeva, vojvodi Živojinu Mišiću. Tragajući za džepnim satom Živojina Mišića, deca su se u njegovom ratnom kabinetu sa Solunskog fronta susrela sa načinima komunikacije u ratu i razgovarala o Kolubarskoj bici koja je vođena na ovim prostorima.”

Potom je razgovor nastavljen kraj spomenika vojvodi Mišiću, a šetnja završena recitovanjem stihova kod Spomenika pesništvu. Da je Desanka Maksimović najveća srpska pesnikinja, uverio ih je i pesnik Aca Vidić koji ih je dočekao na Desankinom trgu i sa njima podelio lične uspomene na susrete sa pesnikinjom. Pri rastanku, mališani su pitali da li će opet imati mogućnost da učestvuju u sličnom programu i pri tome obećali da će obilazak ponoviti sa roditeljima kako bi nastavili istraživanje istorije svog kraja.

Idejni tvorac projekta, Milica Matijević napominje da treba osmisliti načine za privlačenje dečje pažnje i da mladi tada postaju odlični saradnici i aktivni učesnici programa.

Danas je teško, u isti mah, udovoljiti i stručnjacima i interesovanju muzejske publike. Stalne ili povremene muzejske izložbe predstavljaju odabrani materijal koncentrisan na određenu problematiku, ili temu. Samim tim, i tumačenja treba da budu posebna, privlačna i aktuelna, prilagođena novom kontekstu i savremenom načinu pristupa publici,” navodi Milica Matijević.

Program je ostvaren pod pokroviteljstvom Grada Valjevo.