22/09/2023
Najnovije vesti
Evropski pokret u Srbiji Valjevo Arhuska konvencija zaštita životne sredine Dan Evrope Objektiva.rs

EP: VALJEVO ZA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU

Autor 10/05/2022

Evropski pokret u Valjevu se ove godine pridružio obeležavanju Dana Evrope sa partnerskim organizacijama iz Beograda i nekoliko gradova u Srbiji, priredivši razgovor sa aktivistima i stručnjacima o mogućnostima doprinosa zaštiti životne sredine kao jednoj od veoma bitnih evropskih vrednosti, ali i potrebe svakog pojedinca.

Učesnici su razgovarali o poboljšanju obaveštenosti javnosti o stanju životne sredine i kako, pre svega, podržati građane na uključivanje u odlučivanje i zaštitu svojih prava u oblasti prava na zdravu životnu sredinu.

Srđan Matović, Arhus centar – Kragujevac

O primeni Arhuske konvencije i iskustvima u toj oblasti govorio je Srđan Matović, osnivač Arhus centra u Kragujevcu. Gostujući na tribini u Valjevu, pored ostalog ukazao je da proces pridruživanja Evropskoj Uniji predstavlja kreiranje ambijenta u kome bi naši građani mogli normalno da žive.

Da imamo čist vazduh, da nam ne zagađuju vodu, da nam se ne dovode prljave tehnologije, da se svi u Srbiji borimo protiv eksploatacije litijuma i bora. Ja se kao lekar i javno zdravstveni radnik zalažem da zaštita životne sredine ima veći značaj nego što je to do sada bio slučaj,“ smatra Matović.

Valjevo se brani u Lukavcu” – rekao je advokat Sreten Đorđević koji pruža pravnu pomoć neformalnoj grupi “Marš sa Kolubare” u borbi za zaštitu životne sredine koja je ugrožena istraživanjem rezervi bora i litujuma u valjevskom selu. Đorđević naglašava da su merenja kvaliteta podzemnih voda u selu Lukavac kod Valjeva pokazala prisustvo elementa bora u vodi u količinama koje predstavljaju nekoliko hiljada puta veće koncentracija od dozvoljenih.

Takođe je naglasio da mu poznavanje Arhuske konvencije predstavlja dobar alat u pravnim sporovima koje vodi u oblasti zaštite životne sredine.

Dušan Perić, aktivista neformalne grupe “Komšiluk” koja se bori protiv izgradnje benzinske pumpe u centralnoj i to stambenoj gradskoj zoni, rekao je da su se žitelji dve stambene zgrade u centru Valjeva okupili da zaštite svoje stanove i kuće jer veruju da bi bezinska pumpa pogoršala kvalitet vazduha u neposrednom okruženju.

Demokratija se iz institucija premestila na ulice,” primećuje Vladimir Pantić, aktivista Evropskog pokreta, ističući da građani imaju pravo i treba da učestvuju u odlučivanju koje se tiče životne sredine.

Učesnici skupa o primeni Arhuske konvencije održanog na Dan Evrope u Valjevu

Učesnici razgovora su se saglasili da je potrebna međusobna podrška i saradnja da bi se odbranilo pravo na zdravu životnu sredinu koja je ugrožena ne samo od velikih korporacija, već i manjih, ali od vrlo štetnih projekata koje realizuju u naseljenim mestima ili zaštićenoj priorodi.

Zaključeno je da je Arhuska konvencija dobar alat koji može pomoći pri zaštiti prava građana na informacije o životnoj sredini, ali i sredstvo čijim korišćenjem je moguće učestvovati u odlučivanju o zaštiti svojih prava, kada je reč o životnoj sredini.

Razgovor koji je organizovao Evropski pokret u Srbiji – Valjevo deo je nacionalnog programa obeležavanja 9. maja Dana Evrope i Dana pobede. Takođe, u maju 2022. je punih 13 godina od ratifikacije Arhuske konvencije od strane Republike Srbije. Narodni poslanici u Beogradu su u maju 2009. godine usvojili Zakon o potvrđivanju Konvencije o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine.

Razgovor koji je, na Dan Evrope, održan u Valjevu imao je za cilj da promoviše evopske ideje i evropske vrednosti, pre svega mir među narodima i pravo na zdravu životnu sredinu, naglašavaju organizatori skupa, Evropski pokret u Srbiji – Valjevo.