16/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • OBELEŽAVANJE DANA EVROPE U VALJEVU – RAZGOVOR O ARHUSKOJ KONVENCIJI
Evropski pokret u Srbiji - Valjevo Objektiva. rs 9 5 2022

OBELEŽAVANJE DANA EVROPE U VALJEVU – RAZGOVOR O ARHUSKOJ KONVENCIJI

Autor 09/05/2022

Za Evropski pokret u Valjevu 9. maj bio je povod za organizovanje tribine o primeni Arhuske konvencije na lokalnom nivou, u prostorijama Muzeja zavičajnih pisaca u Valjevu, od 12 časova.

Razgovor je deo programa obeležavanja 9. maja, Dana Evrope i Dana pobede nad fašizmom koji sprovodi Mreža Evropskog pokreta u Srbiji u više gradova Srbije (Beograd, Leskovac, Kraljevo, Kruševac, Novi Sad, Sremska Mitrovica i Valjevo).

Sastanak je zamišljen kao razmena mišljenja i iskustva aktivista i stručnjaka u oblasti ostvarivanja dostupnosti informacija o životnoj sredini i učešća javnosti u odlučivanju koje se tiče životne sredine. Učesnici su pozvani da predstave izazove sa kojima se suočavaju kada je reč o zaštiti životne sredine, da raspravljaju i predlažu na koji način je moguće unaprediti razmenu informacija i saradnju organizacija, grupa i pojedinaca u ovoj oblasti.

Konvencija Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima koja se tiču životne sredine usvojena je 25. juna 1998. u danskom gradu Arhus (Århus) na Četvrtoj ministarskoj konferenciji “Životna sredina za Evropu” (Arhuska konvencija).

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o potvrđivanju Konvencije o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine 12. maja 2009. Kao međunarodni instrument zaštite životne sredine ova konvencija sadrži obaveze država članica da obezbede svojim građanima: pravo na dostupnost informacija, pravo da učestvuju u donošenju odluka o životnoj sredini i pravo na pravnu zaštitu slučaju kada su prethodna dva prava povređena.