28/02/2024
Najnovije vesti

EVROPSKI DAN JEZIKA U VALJEVU

Autor 26/09/2021

Na današnji dan, 26. septembra, pre 20 godina, prvi put je obeležen Evropski dan jezika.

Dušica Rajevac, profesorka nemačkog jezika u Tehničkoj školi u Valjevu naglašava da učenici pohađaju nastavu prema kombinovanom modelu, pa male grupe učenika omogućavaju da sve epidemiološke mere sprovode na najvišem nivou, ali i da prirede određene programe.

Svake godine u Tehničkoj obeležavamo Evropski dan jezika (EDJ). Ove godine, učenici, koji uče nemački jezik, napravili su prigodan plakat na kom je akcenat na nemačkom jeziku. To je prikaz onoga ono što su učenicima na radionicama u školi i onlajn nastavi zaključili: sličnosti srpskog i nemačkog jezika, kulturne i diplomatske veze koje su tome doprinele, germanizmi u srpskom. Inače, u srpskom ima preko trideset hiljada istih ili sličnih reči, koje su preuzete iz nemačkog.”
Plakat je postavljen u holu škole kako bi ga i ostali đaci i posetioci mogli pogledati. Takođe, profesorke engleskog jezika u srednjoj Tehničkoj u Valjevu, priredile su razne aktivnisti za narednu sedmicu, a vezane za Evropskog dana jezika.

Iako učenici prate nastavu kombinovanim modelom, nastavnici i profesori se trude da ih animiraju i da realizuju programe sekcija. Tako i u Osnovnoj školi Nada Purić u Valjevu, krajem prethodne sedmice, osnovci koji uče nemački i španski postavili su prigodne plakate posvećene Evropskom danu jezika. Osnovci su na taj način prikazali tematiku obrađenu na radionicama i prutem interneta sa profesorkama stranih jezika, kao i samostalne zaključke.

U Valjevskoj gimnaziji, gde već decenijama neguju kulturu izražavanja i obrazuju generacije učenika u specijalizovanom filološkom odeljenju, takođe obeležavaju Evropski dan jezika, 27. i 28. septembra 2021. godine. Učenici i profesori pripremaju izuzetan edukativan, ali i zanimljiv program. U planu je da bude održan u periodu od 12 do 15 sati. Pozvani su učenici osnovnih škola za koje su pripremili zabavne testove i slične obrazovne programe na srpskom, engleskom, francuskom, nemačkom i iz latinskog.

Podsećamo, cilj Evropskog dana jezika je promovisanje učenja različitih jezika. Inicijativu je, u saradnji sa Evropskom komisijom, pokrenuo Savet Evrope 2001. godine. Od tada ovaj dan, 26. septembar, biva obeležen svake godine širom Evrope.