25/05/2024
Najnovije vesti

GIMNAZIJA PROSLAVILA KRSNU SLAVU

Autor 26/11/2022

Profesori i učenici Valjevske gimnazije proslavili su svoju krsnu slavu Sv. Jovan Zlatousti.

U svečanoj sali škole u prisutsvu gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića, arhijerejskog protonamesnika Darka Đurđevića i predstavnika valjevske eparhije, obavljeno je lomljenje kolača, a potom se prisutnima obradio protonamesnik Darko Đurđević koji je rekao:

Protonamenski Darko Đurđević

” Neka je srećan i Bogom blagosloven ovaj dan i praznik u kome se sećamo i pominjemo jednog velikog svetitelja i oca, Svetog Jovana Zlatoustog. Danas je dan posvećen njemu, ali mi njega u crkvi pominjemo neprestano zato što nam je on ostavio zapisanu svetu liturgiju koja se svake nedelje sem pojedinih izuzetaka u godini služi u svim hramovima naše pravoslavne crkve. Sveti Jovan Zlatousti je time pokazao i naučio sve nas šta zapravo jeste za svakog čoveka i šta jeste za svakog čoveka- a to jeste sveta liturgija koja je vrhunac i pečat celokupnog našeg života, celokupnog našeg delovanja i celokupnog našeg postojanja. I zato je Sveti Jovan Zlatousti jedan od najvećih, ako mi to možemo meriti našim merilima, svetitelja u našoj pravoslavnoj crkvi. Sigurno nije slučajnost, nego promisao Božija da upravo ova škola, koja već vek i po ovde prosvećuje i uči generacije i generacije naše dece, da ona slavi Svetog Jovana Zlatoustog. Veliki svetitelj i velika i značajna škola ne samo za ovaj grad nego i za celokupan naš narod. U ovoj školi vlada ljubav, vlada mir, i vlada poštovanje jednih prema drugima. Ali znanje samo po sebi nije dovoljno, zato nam je Gospod rekao: “Budite mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi”. To znači slobodno vi usavršavajte vaše umne sposobnosti, ali podjednako usavršavajte i dobrotu u sebi, jer bez te dobrote, bez toga što će da oplemeni naše srce, bez toga što će da bude temelj tom znanju koje ovde steknemo, znanje vrlo lako može bit varljivo i promenljiv.”

On je preneo čestitke i blagoslove episkopa Valjevskog g.Isihija koji je bio sprečen da dođe na današnju slavu.

Direktor Predrag Jevtič

U pozdravnoj reči direktor Gimnezije, Predrag Jevtić je naglasio: “Naše je da se molimo Bogu, da verujemo u mir, slogu i dobro zdravlje. Da verujemo u čoveka, da verujemo u prijatelja, da verujemo u ljude. Ta vere zahteva i brigu, zahteva podršku, ne samo nas odraslih nego i prema deci, prema đacima koji su ne samo u našoj školi nego u našem gradu. Ovakvi susreti su prilika da se vidimo, da porazgovaramo, da pružimo priliku jedni drugima, da se malo osvrnemo gde smo bili i šta smo radili, i čemu se nadamo ubuduće. Valjevska gimnazije je obeležila 152 godine rada i postojanja i to je bila prilika da se potsetimo nekadašnjih učenika i nekadašnjih profesora Gimnazije. Ako bi ih spomenuli sve to bi bilo prosto nemoguće ali u ovakvim prilikama je neizbežno da se setimo Svetog Vladike Nikolaja, Desanke Maksimović, Ljube Popovića i mnogih drugih koji su prošli kroz ovu školu. Na nama koji smo ovde je velika obaveza i velika odgovornost da negujemo prave vrednosti i pravoslavlje, kao i da ostanemo na jedinom i ispravnom putu, a to je put svetosavlja.”

Brojni učenici su svojim nastupima u horu, folklornoj i recitatorskoj sekciji ulepšali krsnu slavu najstarije valjevske škole.