25/05/2024
Najnovije vesti
Valjevska gimnazija Valjevo filološki susreti Dan škole

VALJEVSKA GIMNAZIJA – UZ NAGRADE, ZAHVALNICE I PLANOVE U SUSRET ŠKOLSKOJ SLAVI

Autor 25/11/2022

U okviru proslave Dana škole Valjevske gimnazije na prigodnoj svečanosti uručena nagrada “Gordana Lazarević” maturantkinji Lenki Nikolić i zahvalnica stalnim donatorima, porodici Radojičić.

Promovisani su planovi za adaptaciju sportskog terena i neophodnog proširenja. Iste večeri izuzetna premijera predstave “Prah” u režiji profesora Milana Popovića, u kojoj su gromoglasnim aplauzima pozdravljeni učenici Iva Vidić i Petar Uskoković.

Sveti Jovan Zlatousti je slava Valjevske gimnazije, gde raskošnim programima, ovog novembra obeležavaju 152. godinu uspešnog rada.

Školska slava, Sveti Jovan Zlatousti, pored slavske ceremonije, biće obeležena prigodnim programom koji u subotu, 26. novembra, od 11 časova, u svečanoj sali pripremaju učenici Valjevske gimnazije uz podršku profesorke, Nade Kovačević i profesora, Marka Tomića.

Inače, centralna svečanost i zajednička sednica Nastavničkog veća, Saveta roditelja i Školskog odbora održana je 23. novembra, kada je osnovana Realka u Valjevu, 1870. godine.

Tim povodom, zaslužnim učenicima i prijateljima su uručene zahvalnice, uz osvrt na ostvarene rezultate u proteklih godinu dana i naznaku planiranih aktivnosti, pored ostalog napominje profesor matematike i direktor Valjevske gimnazije, Predrag Jevtić.

“Imamo dogovor sa Gradskom upravom Valjevo da treba adaptirati teren za basket, koji se nalazi iza škole, u višenamenski prostor poput otvorenog amfiteatra sa dva – tri reda tribina, moderan teren za basket sa jednim košem. Istovremeno bi to bio prostor gde bi održavali tribine, koncerte, književne večeri. Bio bi osvetljen i sa odgovarajućom podlogom.

Valjevska gimnazija Kavez klub Gimnazijalac foto Anja Krunić Objektiva.rs Valjevo

Ne odustajemo od ideje proširenja jer to zahteva moderno obrazovanje, uz savremene uslove rada, bolju opremljenost. Svi zajedno se trudimo da škola izgleda ovako, i Grad i profesori i đaci koji suu školi, ali bez proširenja – postaće nam teško. Tim pre jer je ideja, koja će biti prihvaćena pre ili kasnije, da se pređe na jednosmenski rad. Pandemija nas je zaustavila pri ostvarivanju planova“, navodi Jevtić, uz obrazloženje:

Jedno od idejnih rešenja bi bilo proširenje fiskulturne sale kako bi dobili, opet višenamenski prostor, gde bi bile pokretne tribine, pa bi bila i za pozorišne predstave i amfiteatar. A kada se sve to sklopi, to bi bila sala za fiskulturu. To je minimum koji je školi neophodan.”

Istovremeno, direktor Valjevske gimnazije iskazuje nadu da će i realizacija školskih takmičenja, od ove nastavne godine, biti uspostavljena prema uobičajenmo planu kako bi učenici imali dodatne mogućnosti da iskažu svoje potencijale.

Svečana sednica povodom Dana škole je prilika kada porodica Lazarević daruje jednom učeniku nagradu “Gordana Lazarević” kog biraju u dogovoru sa kolektivom Valjevske gimnazije. Reč je o nagradi u iznosu od pet stotina evra. Na osnovu svih analiza, odabrana je učenica koja je u protekloj školskoj godini bila najbolji đak škole, osvojila je prvo mesto i prvu nagradu na državnom takmičenju iz srpskog jezika, drugu nagradu na Državnom takmičenju iz matematike, urednik je školskog časopisa lingvističke sekcije “Naša reč”, učesnim mnogih drugih aktivnosti, tako da je želja porodice bila da nagradu dobije učenica četvrtog razreda IT odeljenja, Lenka Nikolić.

Zahvalnice su uručene kompaniji Metalprom, odnosno porodici Radojičić koja je uključena u život u brojnim sferama, pomaže školu od podrške učenicima, donacije ili stipendije, ili opremanje škole. Bivši učenici, Borisav Radojičić i ćerka Milica, su prijatelji škole na koje uvek možete da se oslonite. Najnovija donacija realizovana je pre mesec dana, opremanje IT kabineta sa 20 računara, monitora, komplet opreme.

Takođe, zahvalnica je uručena predsedniku Saveta roditelj, dr Branku Glišiću. On je u svakodnevnom kontaktu i sa profesorima i roditeljima, pre svega savetodavno. Pokretao je brojne ideje, od njega

škola ima podršku i neprekidnu saradnju. Utisak je u školi da, koliko god da su prethodni predsednici Saveta roditelja bili dobri, dr Branko Glišić zauzima jedno posebno mesto i to smo želeli da istaknemo,” rezimira direktor Valjevske gimnazije, profesor matematike Predrag Jevtić.

Ovogodišnja predstava Prah, Dramskog studija Valjevske gimnazije, nagrađena je gromoglasnim aplauzima publike.

Scenario je napisao poznati mađarski pisac Đerđ Špiro, a režirao profesor srpskog jezika i književnosti, Milan Popović. Sve simpatije publike pridobili su maturantkinja Iva Vidić i talentovani učenik drugog razreda, Petar Uskoković u ulogama mladog para koji rešava jednu od mogućih dilema savremenog društva. Tema intrigantna, a gluma valjevskih gimnazijalaca – maestralna!

23-11-2022-Dan-Valjevske-gimnazija-predstava-Prah-glume-Iva-Vidic-i-Petar-Uskokovic-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-Valjevo.jpg

Povodom Dana Valjevske gimnazije u poseti su boravili prijatelji iz Subotičke, Karlovačke i Filološke gimnazije. Saradnju nastavljaju već u utorak, 29. novembra, kada će uz druženje sa Matijom Bećkovićem, biti priređene i radionice literarne sekcije za učenike filoloških odeljenja navedenih škola, kao i iz XIV beogradske gimnazije.

U završnici ovogodišnjeg obeležavanja 152 godine Valjevske gimnazije, za 15. decembar je planirano književno veče sa bivšim učenikom, Milošem Jevtiće, novinarem i publicistom, i postavljanje njegovog portreta u “Galeriji slavnih”.