13/06/2024
Najnovije vesti
Narodna stranka Valjevo Beograd Vuk Jeremić

GO NS: “SA NOVOM GODINOM, VALJEVO SE PROBUDITI MORA!”

Autor 31/12/2022

Gradski odbor Narodne stranke Valjevo, u najnovijem saopštenju za javnost, uz sagledavanje odlazeće godine, upućuje čestitke povodom predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika.

“Godina na izmaku, pokazala se kao jedna od najturbulentnijih i najtežih u 21. veku u Srbiji. Nije potrebno biti posebno mudar i predvideti da će godina koja nam dolazi biti još teža i mračnija.

Da li je tako nešto moglo da se spreči, moglo je, ali nismo kao narod bili dovoljno zreli da tog 4. aprila napravimo još jedan mali korak i zaustavimo dalju propast Srbije. Ono što raduje, pokazalo se da se egzistencijalna i politička svest kod naroda ipak podigla na daleko viši nivo od 2016. godine, a nas, građane Valjeva, još više raduje činjenica da smo jedan od retkih gradova u Srbiji na kojem je sadašnja vlast polomila svoje sve tuplje zube, jer je čak i sa svojim bivšim koalicionim partnerima osvojila manje glasova od one normalne Srbije ili normalnog Valjeva.

Narodna stranka Valjevo je dala sve od sebe, učinila sve što je mogla, i s ponosom smatramo da smo u velikoj meri doprineli toj, za njih, katastrofi ka kojoj svakodnevno klizi rejting Valjevskih naprednjaka. S druge strane, konstantno smo vršili pritiske na gradsku vlast da potpuno ne upropasti i grad i njegove stanovnike, i da bar nešto uradi.

U ovoj, odlazećoj godini, ukazivali smo na ozbiljne malverzacije gradske vlasti, poput ugrožene bezbednosti putnika na novoj brzoj saobraćajnici usled ostavljanja cevi iz brane Stubo – Rovni, (ne) vidljivog dalekovoda u industrijskoj zoni i nove cene projektovanja, zatim izgradnje benzinske pumpe u neposrednoj blizini Doma Zdravlja i okolnih stambenih zgrada, mahinacijama na Divčibarama, otkrili smo i ukazivali, i pored njihovih otvorenih pretnji, na neodgovorno puštanje vode na brani Stubo – Rovni, na pokušaj zataškivanja istog, i predvideli njihove nesuvisle odgovore i papire koje će nevešto pokušati da poture i proture građanima, kao i na mnoge druge koruptivne radnje koje su im postale zaštitni znak (rekonstrukcija Doma Zdravlja, rekonstrukcija ulice Vuka Karadžića, itd.), i nemilosrdno smo vršili pritisak gotovo svakog meseca na temu izgradnje dečjeg vrtića, što je na kraju, nadamo se, urodilo plodom.

Na štandovima smo redovno razgovarali sa našim sugrađanima, i pokušavali da im ukažemo gde će i kom smeru ova i ovakva gradska vlast odvesti i grad i sve nas. Nakon loših izbornih rezultata vladajuće stranke u gradu, svesni da SNS neće formirati narednu vlast nakon lokalnih izbora, inicirali smo okupljanje opozicije u Valjevu u cilju razvijanja dobrih odnosa i zdravih ideja za oporavak grada i preuzimanje odgovornosti.

Najsvežiji primer bahatosti je podela po deset hiljada dinara deci zaposlenih u gradskoj upravi, a ogromna većina dece u Valjevu neće videti ni Deda Mraza koji bi im bar malo slatkiša „doneo“.

Kada preuzmemo odgovornost u Valjevu, sva deca će biti jednaka i podjednako važna, jer takva i jesu, sva će ići besplatno u vrtiće, imaće besplatnu užinu, moći će da idu na ekskurzije, a roditelji neće crveneti i razmišljati kako da prežive do 31. u mesecu.

Svakako treba napomenuti da smo prvi, već odavno, govorili o sada trenutno najaktuelnijoj temi, demografskoj katastrofi našeg Valjeva. A to je bilo isto tako jasno svim mislećim građanima. Sada se to i zvanično potvrdilo. Valjevo je ostalo bez najmanje osam hiljada stanovnika tokom perioda vladavine SNS-a, i preko dvadeset hiljada u Kolubarskom okrugu. Trebalo bi napomenuti da to nisu definitivni rezultati (očekuju se tek u aprilu 2023. godine), i da će po svim predviđanjima rezultati biti još više poražavajući.

Takođe, negde ispod 50% od toga je zbog problema negativnog prirodnog priraštaja (povećanje mortaliteta – smanjenje nataliteta), koji je, nažalost, među najvećim u Srbiji, a preko pet hiljada je napustilo opštinu Valjevo, odlazeći u Beograd, Novi Sad ili u inostranstvo, što je opet, jedno od najvećih odliva građana iz jednog grada u Srbiji. Katastrofa je još veća ako se zna da su to uglavnom mladi ljudi, pa smo i po prosečnoj starosti stanovnika postali gotovo „najstariji grad“ u našoj zemlji.

Činjenica, zanimljiva, ali tužna, pre jedanaest godina Valjevo je bilo deseti grad u Srbiji po broju stanovnika, sada smo osamnaesti (za vreme SFRJ smo bili 21. u celoj tadašnjoj državi, i deveti u Srbiji).

Pretekle su nas i one južne opštine u Srbiji koje su nekad bile manji gradovi, i koje po emigracijama važe za vodeće. I niko da stavi prst na čelo, i zbog izuzetno negativnog prirodnog priraštaja, i zbog odliva stanovništva iz grada. Od 1991. do 2011. godine, pali smo za jedno mesto, a za ovih naprednih poslednjih deset godina, čak za osam. I jeste napredno!

Kako smo došli do toga da Valjevo demografski tako brzo urušimo, po svim stavkama, to gradske vlasti posebno ne dotiče, niti rade bilo šta da se taj pad uspori, ako već ne mogu i nisu sposobni da krivu podignu u pozitivnom smeru. Za dvadeset godina, Valjevo će postati varošica, i to nije igra reči. Uništena varošica.

Na kraju, da ne završimo u crnom tonu i lošim prognozama, nadamo se da ćemo zajedno sa svim hrabrim i ponosnim građanima Valjeva u Novu godinu ući daleko trezveniji i spremniji za borbu koja nas čeka, i da će nam 2023. godina biti poslednja u kojoj ćemo trpeti ovu i ovakvu vlast, i sve posledice koje su uzrokovali. Sa Novom godinom, Valjevo se probuditi mora!

Drage sugrađanke i dragi sugrađani,

Srećni vam predstojeći praznici, Nova godina i Božić, i želimo vam sve najbolje od srca!” navedeno je u saopštenju GO Narodne stranke Valjevo.