21/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • NARODNA STRANKA – KAKO SMO OD ZAŠTIĆENE ZONE STIGLI DO BUŠOTINA
Narodna-stranka-Vuk-Jeremic-i-profesor-Milos-M-6-9-2022-Pastric-Mionica-odbornici-NS Objektiva.rs Valjevo

NARODNA STRANKA – KAKO SMO OD ZAŠTIĆENE ZONE STIGLI DO BUŠOTINA

Autor 12/09/2022

U saopštenju za javnost Narodne stranke Gradskog odbora iz Valjeva je navode da su 6. septembra, skupa sa predsednikom svoje partije, obišli selo Paštrić povodom novih istražnih radnji:

“Uredbom Ministarstva zdravlja, brdo iznad sela Paštrić pre pet godina proglašeno je zaštićenim područjem. Međutim, danas na istom mestu postoji veći broj bušotina, koje su uvod u proširivanje obližnjeg kamenoloma.

Naime, Ministarstvo zdravlja je 2017. godine donelo uredbu da celo ovo brdo mora biti strogo zaštićeno, a eksploatacija krečnjaka zabranjena. Uredba je doneta na osnovu opsežnih elaborata i istraživanja terena na tom području od strane Rudarsko – geološkog fakulteta, 2016. godine.

Celo brdo je bogato izuzetno kvalitetnom vodom koja se sliva u podnožje sela Paštrić, gde se nalaze bunari koji snabdevaju zdravom pijaćom vodom gotovo celu Mionicu. Vodom, koja spada među najzdravije u Srbiji.

Međutim, par godina kasnije, nekim čudom, brdo iznad Paštrića više nije zaštićena zona, a na samom brdu su se pojavile mašine koje vrše istražnje radnje i veći broj bušotina.

Na sve ovo reagovao je pokret „Slobodni građani Mionice“, koji su se obratili na više adresa, opštinskim i republičkim službama i inspekcijama, ali bez ikakvog povratnog odgovora.

U pokušaju da još jednom skrenu pažnju i meštanima, i odgovornim službama, kao i javnosti uopšte, da sve što se dešava jeste uvod u još jednu buduću ekološku katastrofu u nizu, pokret „Slobodni građani Mionice“ uputili su apel svim dobronamernim ljudima i organizacijama da pomognu kako bi se njihov glas čuo, i kako bi se na adekvatan način rešio.

Narodna stranka, koja se uvek odazivala na svaki apel građana širom Srbije, i ovog puta bila je prisutna na licu mesta, u selu Paštrić, dana 6. septembra 2022. Pojavio se i predsednik Narodne stranke, Vuk Jeremić, uz dva narodna poslanika – Ivanu Parlić, osobu koja važi za jednu od najvećih boraca za zdravu i čistu Srbiju, i potpredsednik i generalni sekretar Narodne stranke, Stefan Jovanović, kao i koordinator Narodne stranke za Kolubarski okrug, Aleksandar Marković, i ceo Gradski odbor Narodne stranke iz Valjeva na čelu sa profesorom, Milošem Milivojevićem.

Odbornik u skupštini Mionice, Vladimir Čarapić, upoznao je rukovodstvo Narodne stranke sa problemom koji preti opštini Mionica, i tom prilikom izjavio da se radi o ogromnom ekološkom problemu koji dovodi u pitanje vodosnabdevanje Mionice i okolnih sela, i preti da uništi prirodu, ali i mahinacijama, jer na inicijativu lokalne samouprave ista angažuje nepoznatu privatnu firmu koja plagira elaborat Rudarsko – geološkog fakulteta, tako što je iz zaštićene zone izuzela samo pomenuto brdo, što znači da je sada dozvoljeno da se na tom mestu krene sa istražnim bušotinama i kasnije eksploatacijom kamena. Samo miniranje (sa hemijom koja pri tome nastaje) i izdvajanjem jalovine, vodeni tokovi bi postali potpuno zagađeni, ali bi i promenili svoje prirodne tokove.

Poslanica Narodne stranke, Ivana Parlić, govorila je o tome da Srpska napredna stranka ozbiljno radi na načinima da građani nemaju dovoljno informacija, i da posledično reaguju tek kad za to bude prilično kasno. Ali i da građani Mionice imaju priliku da reaguju na vreme jer šteta još nije učinjena, međutim, ako se šteta napravi ona će biti nepovratna, tako da je sada zaista poslednje vreme da se reaguje.

Ivana Parlić je skrenula pažnju, vrlo otvoreno, širokoj javnosti, da je uvek šteta koja se nanosi životnoj sredini povezana sa korupcijom:

“Ako se pitate kako neka lokalna samouprava traži da se smanji zona sanitarne zaštite, odgovor može biti samo korupcija.“

Iz tog razloga je predložila da se sve istraži i da se podnesu odgovarajuće radnje koje se odnose na utvrđivanje krivične odgovornosti predsednika lokalne samouprave, od koga je i došla inicijativa, jer „ako vam predstavnici lokalne samouprave kažu – to je nama stiglo iz ministarstva, znajte da to nije istina, uvek dolazi neki dokument sa lokala. Tako je bilo i ovde u Mionici, predsednik lokalne samouprave je tražio da se smanji sanitarna zona zaštite, što je skandalozno, kako bi se izašlo u susret privatnoj kompaniji“.

Narodna poslanica Ivana Parlić je čvrsto obećala da će konkretni problem biti tema u Narodnoj skupštini, i da će poslanici Narodne stranke sve uraditi da pomognu građanima Mionice da se ova šteta ne napravi.

Predsednik Narodne stranke, Vuk Jeremić ponovio je da će se o ovom problemu raspravljati na sednicama Narodne skupštine, kao i o svakom sličnom ekološkom problemu u Srbiji.

Vuk Jeremić je istakao da današnja vlast ima veoma rasipnički odnos prema prirodnim resursima u Srbiji, da se protiv toga mora boriti na svaki mogući način, i da je institucionalni otpor nešto što na kraju mora da bude kao tačka na svaku drugu vrstu otpora, jer ako ne dođe do institucionalnog otpora, džaba je sve, jer će oni naći put da urade ono što su naumili, i da će zbog toga nastup Narodne stranke u Narodnoj skupštini, a u vezi konkretnog problema u Mionici, biti od velikog značaja.

Predsednik Narodne stranke izjavio je da je veliki optimista po pitanju toga da će se sprečiti ova potencijalna ekološka katastrofa, ali da mora postojati volja naroda, volja građana, volja meštana, i da tada sve može biti zaustavljeno, što je pokazao i slučaj Rio Tinta, koji je možda i najmoćnija svetska firma.

…I to je stalo…ta borba nije završena, ali i to je posustalo, a kamoli ove neke lokalne firme koje nemaju neku naročitu i dugu reputaciju, koje imaju upitno i vlasništvo. Ali ko god da je vlasnik ove firme, ko god da je zamislio da upropasti ovo što se nalazi iza nas, bio on domaći ili strani faktor, njemu moramo stati na put.

Punu pomoć i podršku u vezi sa ovim problemom, iskazao je i valjevski odbor Narodne stranke, koji se već ranije aktivno uključio u širenje svesti među građanima o problemu građana Mionice, i kao što će raditi i ubuduće, u vezi sa bilo kojim problemom sa kojima se suočavaju građani,” navedeno je u saopštenju za javnost Gradskog odbora Narodne stranke Valjevo.