17/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • “Gradska galerija” novi dom umetnika i poslenika kulture u Valjevu u rekonstruisanom objektu kod belog mosta
Gradska-galerija-eksterijer-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

“Gradska galerija” novi dom umetnika i poslenika kulture u Valjevu u rekonstruisanom objektu kod belog mosta

Autor 25/01/2024

Rekonstruisan objekat na Trgu Živojina Mišića, kod belog mermernog mosta, buduća “Gradska galerija” predata je na upravljanje Narodnom muzeju Valjevo uz upotrebu likovnih umetnika i svih ustanova kulture iz Valjeva.

Prvobitno je u datom objektu bila ispostava Valjevske banke, dok je plan da u “Gradskoj galeriji” budu priređivani događaji iz kulture, uz izložbeni prostor na posećenom gradskom šetalištu u Valjevu.

Tom prilikom gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković je podsetio: „Objekat nekadašnje Valjevske banke bio je u vlasništvu Ministarstva finansija 83%, a grada Valjeva 17%. Odlukom Vlade Republike Srbije prebačen je u stopostotno vlasništvo grada Valjeva, uz obavezu da se koristi za potrebe izložbi i drugih događaja i sadržaja u oblasti kulture. Objekat je poveren na korišćenje i staranje Narodnom muzeju, a naravno moći će i sve ostale ustanove za kulturu da ga koriste za svoje potrebe.

Ovo je samo jedan u nizu objekata koji smo stavili u funkciju naših sugrađana. Da napomenem da se trunutno izvode radovi na rekonstrukciji sale Centra za kulturu. Uskoro ćemo raspisati javni poziv za rekonstrukciju zgrade bivšeg Radio Valjeva, ta projektno -tehnička dokumentacija je završena. I ono što planiramo u narednom periodu je da sa Ministarstvom kulture, pošto smo već ušli u seriju sastanaka, dogovorimo kako će izgledati i za šta će biti predviđena rekonstrukcija i objekat Doma vojske“, rekao je gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković, dodavši da su u procesu rešavanja nekadašnji hoteli Narcis i Jablanica.

Vladimir Mišković i Lazar Gojković

Vladimir Mišković, član Gradskog veća Grada Valjeva, je podsetio na proces dobijanja potpunog vlasništva objekta radi rekonstrukcije, sada i nove namene “Gradske galerije”.

„U trenutku kada nam je Vlada Republike Srbije prenela objekat u vlasništvo, nije mogao da se ozakoni jer nije bio statički bezbedan. Još uvek se sećam nekih ironičnih komentara, očito ne računajući na našu odlučnost da sve ovo rešimo, u skladu sa Članom 19 Zakona o ozakonjenju. Upravo smo kroz te timove, kojih je bilo dosta, i svima im se zahvaljujem, pronašli model kako da rekonstruišemo objekat da na prvom mestu, bude bezbedan da bi mogao da bude ozakonjen, ali i da uradimo sve ostale neophodne radove da bi objekat zaista bio bezbedan.

Rekonstruisan enterijer objekta na Trgu Živojina Mišića

Svi su mogli da vide kako je izgledao objekat, ali tek kada počnu radovi vidite pravo stanje. Jedan relativno mali objekat, ali na takvom mestu i sa dosta problema. Ovaj objekat nikada nije bio ozakonjen, a sada smo nakon potpune rekonstrukcije, dobili zdanje koje ima upotrebnu dozvolu, gde je urađeno sve prema propisima“, naglašava Mišković.

Očuvana kupola objekta na Trgu

Novi galerijski prostor poveren je na upravljanje Narodnom muzeju Valjevo. Tim povodom direktorka Jelena Nikolić Lekić izrazila je zahvalnost prvenstveno gradonačelniku Lazaru Gojkoviću i članu Gradskog veća, Vladimiru Miškoviću, potom i svima uključenim u obnovu prostora kod belog mosta na Kolubari.

„Narodni muzej trenutno radi na uređenju enterijera. Poručili smo potrebne stvari koje su nam neophodne za otvaranje galerije. Intenzivno radimo na tome, tako da već početkom proleća, krajem marta – početkom aprila, galerija će biti zvanično otvorena jednom sjajnom izložbom i to će biti, verujem, prijatno iznenađenje.

Jelena Nikolić Lekić

Ovo je prilika da pored programa svih ustanova kulture u gradu i likovni umetnici iz Valjeva dobiju prostor za prezentaciju svojih radova pred širom publikom, što je jako važno jer mislim da otvaranjem ove Gradske galerije zaokružujemo celokupan ciklus. S obzirom na to da je ovo reprezentativan prostor u samom centru grada, naročito leti kada je Valjevo puno turista, ali i naših Valjevaca koji rado šetaju, trudićemo se da prilagodimo radno vreme posetocima jer nama je u interesu da što više ljudi poseti naše izložbe“, rekla je direktorka Narodnog muzeja Valjevo, Jelena Nikolić Lekić.

Iz budžetskih sredstava Grada Valjeva za projekat ukupno je opredeljen 21 milion dinara sa pdv-om.