10/12/2023
Najnovije vesti
Arhiv-depo-izgradnja-septembar-2023.-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Izgradnja novog arhivskog depoa i sanacija objekta kod mermernog mosta

Autor 03/10/2023

Počela je izgradnja novog depoa arhivske građe u krugu Međuopštinskog istorijskog arhiva u Pop Lukinoj u Valjevu. Tome je prethodio početak radova na objektu ekspoziture nekadašnje Valjevske banke na Trgu vojvode Mišića.

Za objekat prihvatnog depoa arhivske građe u dvorištu Međuopštinskog istorijskog arhiva, Lokalna samouprava Valjeva je iz budžetskih sredstava opredelila 18 miliona dinara. Izgradnja novog objekta je počela na mestu nekadašnjeg, koji je već više decenija bio u veoma lošem, poslednjih godina čak neupotrebljivom stanju.

S obzirom da je Međuopštinski istorijski arhiv u Pop Lukinoj ulici, smešten u stoletnom zdanju Valjevske bolnice s početka prošlog veka, značajna je i adaptacija sadašnje Upravne zgrade, obavljena pre par godina, kada je postavljena termoizolacija kamenom vunom, fasada, zamena kompletne stolarije, oluci i rasveta, iz sredstava Ministarstva rudarstva i energetike preko projekta energetske efikasnosti.  

Javni poziv za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mera energetske sanacije – pročitajte OVDE

Arhiv-depo-izgradnja-septembar-2023.-info-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-vesti-Valjevo
Arhiv depo izgradnja septembar 2023. info FOTO Objektiva.rs

Izgradnja novog depoa  je počela sredinom septembra, a rok za završetak je sto radnih dana, rekao je član Gradskog veća Valjeva, Vladimir Mišković za portal Objektiva.rs.

Radi se potpuna rekonstrukcija depao Istorijskog arhiva, jer  oni zaista imaju hroničan problem sa deponovanjem i čuvanjem sve obimnije arhivske građe. U proteklih par godina bilo je nekih poteškoća, ali bitno je da smo to rešili. Prvo smo za sredstva konkurisali kod UNOPS-a, ali su oni podržali projekat socijalnog stanovanja. Ovde govorimo o našoj istoriji, pa je prirodno da to čuvamo tako da su izdvojena sredstva iz budžeta”, rekao je Mišković, pred početak izgradnje novog prihvatnog depoa u krugu valjevskog Arhiva.

„Da se ne zaborave: Valjevci u ratovima 1912 -1918.“ – pročitajte OVDE

Vladimir Mišković, član Gradskog veća

Istovremeno, u toku je rekonstrukcija objekta nekadašnje Valjevske banke na Trgu vojvode Mišića kod belog mermernog mosta preko Kolubare. Prema Miškovićevim rečima, i za ovaj projekat je izdvojeno 18 miliona dinara. Obnovljen prostor biće poveren na upravljanje Narodnom muzeju Valjevo.

To će biti izložbeni prostor. Sa tom namenom smo izašli. Taj objekat nije pripadao Gradu Valjevu. Samo 23, od 140 delova, je pripadalo Gradu, a 117 delova je pripadalo Ministarstvu finansija.

Mi smo, uz ideju da to bude izložbeni prostor izašli pred Republičku direkciju za imovinu, a oni pred Vladu Republike Srbije. Tek kada nam je taj prostor prebačen, da bude imovina Grada Valjeva, napravili smo bazu za razvijanje tog projekta. Uradili smo projektno – tehničku dokumentaciju. To je objekat koji nikada nije bio ozakonjen, tako da je bio u takvom nekom statusu. Mi ćemo ovim renoviranjem i ozakoniti taj objekat.

Ubudućnosti je predat Narodnom  muzeju na staranje, ali neće ga koristiti samo Muzej, već sve ustanove kulture. Sva srestva su izdvojena, 18 miliona dinara za rekonstrukciju tog objekta, i nadamo se da će to biti kako treba. Rok za završetak radova je tri meseca”, kaže Mišković.

Podseća da je reč o prostoru površine 140 kvadratnih metara koji je uništen u požaru, pre par godina, kada je izgorela unutrašnjost, kao i deo krovne konstrukcije.      

Počeli smo od toga da praktično na mesečnom nivou ustanove kulture imaju neke reprezentativne izložbe i počeli smo od toga da svi izložbeni prostri koji postoje u gradu Valjevu su, da kažemo, zatvorenog tipa. Kažemo da imamo galerije, ali mi to u suštini nemamo. Kada u Beogradu prođete pored Srpske akademije nauka i umetnosti ili Kolarca, to je sve izložbeno, u staklu. Tako da smo se i mi rukovodili time. Oni prozori neće biti tamni, biće otvoreni tako da svaki građanin koji prođe moći će da vidi šta je unutra. Ponosni smo što to ostaje kao imovina grada, ni jednog trenutka se nije razmišljalo o otuđenju”, rezimira Vladimir Mišković, član Gradskog veća.