21/06/2024
Najnovije vesti
Valjevo-vesti-Objektiva.rs-FOTO-Lokalni-front-VA-odbornik-Zeljko-Trifunovic-Ivan-Manic.

LF Va: “Obmana od 102 kilometra i 163 metra”

Autor 23/06/2023

Javnosti su se danas obratili članovi Lokalnog fronta Valjevo, Ivan Manić i Željko Trifunović, odbornik u gradskoj Skupštini Valjeva.

Tom prilikom, o projektu “Čista Srbija” Željko Trifunović je naglasio: “Početak projekta „Sad ga vidiš – sad ga ne vidiš“, koji se u rečniku Srpske napredne stranke naziva „Čista Srbija“, deluje impresivno: pompezno je najavljen slikom na kojoj ministar Momirović i gradonačelnik Gojković 24. februara prošle godine potpisuju nešto što je najavljeno kao ugovor za radove na prvoj fazi projekta u Valjevu.

U ovoj svečanoj prilici g. Momirović je najavio da radovi počinju odmah, i da će biti završeni u roku od godinu i po dana. U međuvremenu, 12. maja ove godine, potpisan je i ugovor o drugoj fazi radova. Sve cveta i sve divno, kao i uvek kada naprednjaci govore o trošenju para iz budžeta.

Ali, krenimo od početka: na zvaničnoj stranici projekta „Čista Srbija“ (Aktuelnosti – Projekat Čista Srbija (cistasrbija.rs)), najavljena je gradnja 102,163 kilometra kanalizacione mreže na području našeg grada. Pored ovoga postoje još dva projekta: za 66,351 km mreže u Divcima i 13,801 km u Leliću. To beše, dakle, 24. februara 2022.

Lokalni front je pažljivo proučio rubriku „Aktuelnosti“ koja postoji na pomenutoj zvaničnoj stranici i do najmanjih detalja dostignuća projekta „Čista Srbija“. Jedna od najsvežijih vesti objavljena je 5. juna ove godine pod naslovom „Jabučje dobija 20 km kanalizacione mreže“. Dobra vest za susednu opštinu Lajkovac.

Ali, idemo unazad prema početku projekta, ne bismo li doznali kako napreduje gradnja 102,163 km kanalizacione mreže u našem gradu. U prolazu nailazimo na vest od 4. marta da se Mionica menja na bolje. Malo ranije, 16. februara, ispod divne slike Taorskih vrela nalazi se tekst koji nas ispravno poučava da od kvaliteta vode zavisi kvalitet naših života. Valjeva, međutim, nigde nema u vestima o projektu „Čista Srbija“…

Ponovo Mionica, 13. decembar 2022. Malo pre toga, 10. decembra, lista od 16 mesta u kojima se izvode radovi na kanalizacionoj mreži. Ni tu Valjeva – nema”, kaže Trifunović, na čije izlaganje se nadovezuje Ivan Manić.

“Pod datumom 28. novembar, još jednom Mionica. Pa onda, 10. novembra konačno dugo očekivana video vest sa naslovom „Regionalni centar Valjevo – Radovi u šest Opština“ (zaista je veliko „O“ u naslovu)”, kaže Manić, i dodaje:  

“Pogledali smo video i ostali razočarani. Nije nas utešio ni tekst koji prati sliku, jer glasi: „Regionalni centar Valjevo projekta Čista Srbija prati izvođenje radova u čak šest Opština: Lajkovac, Lazarevac, Obrenovac, Krupanj, Mionica, Veliki Crljeni“.

Baš je lepo biti u regionalnom centru, zar ne? Pratite sve što se događa oko vas, a pritom ne morate da prljate ruke kopanjem kanalizacije. Uzgred, Veliki Crljeni nisu „Opština“ (a ni opština).  A to, izgleda, nije više ni Valjevo, jer ponosni Regionalni centar projekta Čista Srbija“ naš grad ne pominje ni kao opštinu.

Od 24. februara prošle godine, dakle, proteklo je skoro 16 meseci. Pre mesec dana odbornik Željko Trifunović, po pravu koje mu garantuje Poslovnik skupštine grada, zamolio je gradonačelnika Gojkovića za kopije relevantnih dokumenata iz projekta Čista Srbija koji se odnose na kanalizaciju planiranu za Valjevo. Odgovora nije bilo.

Imamo sva prava da zaključimo kako je projekt Čista Srbija u delu koji se odnosi na naš grad obična obmana!

Možda i ne tako obična; recimo, obmana duga 102 kilometra i 163 metra… Za ovu tvrdnju dobili smo potvrdu sa najvišeg mesta u gradu, sa prvog sprata zgrade u Karađorđevoj 64, iz kabineta mladog gradonačelnika, g. Gojkovića koji je, setimo se, na to mesto dospeo kao nestranačka ličnost. Naravno, veoma brzo se kvalifikovao za člana, a potom i za mesto predsednika gradskog odbora Srpske napredne stranke.

Hteo – ne hteo, gradonačelnik je morao priznati da Valjeva nije bilo u prvoj fazi izvođenja projekta, pa se naš grad i dalje nalazi u onom drugom delu države koji s punim pravom možemo nazvati „Prljava Srbija“.  

Zašto? Ko je odgovoran što nismo dobili ni tri metra kanalizacije od obećanih stotinu kilometara? Ministar Momirović? Gradonačelnik Gojković? Neki gradski službenici koji nisu radili posao za koji uredno primaju platu? Čija odluka je da se od odbornika skupštine grada krije dokumentacija o projektu „Čista Srbija“ u Valjevu? Gde se u našem gradu nalazi fantomski regionalni centar projekta?

Lokalni front će u danima koji dolaze učiniti sve da dođe do odgovora na ova pitanja. Baš zato što je odgovor reč u korenu reči odgovornost”, zaključio je Manić.