18/07/2024
Najnovije vesti
OS-Nada-Puric-Festival-jabuka-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-a

Humanitarni i obrazovni karakter “Festivala jabuka” u OŠ Nada Purić

Autor 12/10/2023

Svetski dan jabuke je 21. oktobar, ali su učenici drugog razreda Osnovne škole Nada Purić, za kraj “Dečje nedelje” priredili Festival jabuka u školskom dvorištu.

Ove godine program je dobio i humanitarni karakter jer se priključio i aktiv defektologa, tako da su učenici sa smetnjama u razvoju, u društvu roditelja, nastavnika i drugara, pripremili raznovrsne proizvode radi prikupljanja sredstava neophodnih za lečenje svog školskog druga Ognjena Pantelića, učenika OŠ Nada Purić. Uz zahvalnost svima koji su ih podržali, nadaju se da će njihov drugar uskoro imati priliku za lečenje. Zbog toga upućuju molbu:

“Pošaljite SMS 1557 na 3030, za Ognjena.”

Da-Ognjen-sto-pre-progovori 2023.

Postala je tradicija, duga bar deceniju, da početkom jeseni učiteljice drugog razreda sa svojim učenicima u Osnovnoj školi Nada Purić priređuju prodajni Festival jabuka, program koji privuče pažnju svih đaka škole.

Ovogodišnji organizatori su učiteljice Jasmina Stojanović, Tanja Selaković i Slavica Glišović sa svojih 70 učenika.

OS-Nada-Puric-Festival-jabuka-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-b

Mališani su doneli domaće slatkiše pripremljene od jabuka koje su ukrasili i prodavali na štandovima u školskom dvorištu. Dečjoj znatiželji su se pridružili i brojni posetioci, kojima su mališani pojašnjavali prednosti domaće slatke užine i važnost voća u ishrani, a posebno svojstva jabuka.

Drvo jabuke može živeti i do sto godinai dostizati visinu od 12 metara. Smatra se da su poreklom iz Azije i da ih je Aleksandar Makedonski doneo u Evropu.  Ubrzo postaju nezamenljiv voćni zalogaj, a vremenom zastupljenost u ishrani biva sve veća.

Uz lekcije o svojim najomiljenijim slatkišima, zdravim sokovima i kolačima od jabuka, učenici drugog razreda Osnovne škole Nada Purić u Valjevu, sa svojim roditeljima i učiteljicama, su pripremili prodajni Festival jabuke početkom oktobra kako bi tokom školske godine održali izlet u pozorište.