13/06/2024
Najnovije vesti
izlozba-Vislava-Simborska-MZP-biblioteka-Violeta-Milosevic-i-zamenica-ambasadora-Ana-Perl-FOTO-Snezana-Jakov.-Krunic-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Izložba povodom 100 godina od rođenja Vislave Šimborske u Valjevu

Autor 12/10/2023

Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” u Muzeju zavičajnih pisaca u Valjevu priredila je izložbu povodom stogodišnjice od rođenja pesnikinje Vislave Šimborske, četvrtog dobitnika Nobelove nagrade iz Poljske, zahvaljujući saradnji sa Ambasadom Republike Poljske u Srbiji i Fondacijom „Vislava Šimborska“ autorom izložbe.

Tom prilikom, zamenik ambasadora Republike Poljske u Srbiji, Ana Perl naglašava da je pesnikinja Vislava Šimborska postala jedan od simbola Krakova, dok je Violeta Milošević, direktorka Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” naznačila da izložbu simbolično možemo posmatrati kao susret dve velike pesnikinje, Vislave Šimborske i Desanke Maksimović, u Valjevu.

Svoj književni opus poljska nobelovka počinje 1945. godine prvom objavljenom pesmom “Tražim reč”, dok Desanka Maksimović 1964. objavljuje zbirku pesama “Tražim pomilovanje”.

Pozdravljajući prisutne, Violeta Milošević, direktorka Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” je podstila na značaj pesnikinje i da radi širenja saradnje u oblasti čitalačke kulture, u valjevskoj Biblioteci obeležavamo 100 godina od rođenja Vislave Šimborske.

“Imamo izuzetnu čast da to učinimo otvaranjem izložbe o ovoj znamenitoj pesnikinji. Posebnu zahvalnost dugujemo Ambasadi Republike Poljske koja je omogućila da ova izložba, posle Čačka i Beograda, stigne i u Valjevo, Fondaciji „Vislava Šimborska“, kao i Izdavačkoj kući Treći trgi.”

Podsetivši na zaključak govora Vislave Šimobrske na uručenju Nobelove nagrade 1966. godine: „Zdravo za gotovo, u svakodnevnom govoru, koji se ne hvata za svaku reč, svi koristimo izraze „običan svet“, „običan život“ „običan tok događaja“… Međutim, u jeziku poezije, gde se svaka reč meri, ništa nije obično i normalno. Nijedan kamen niti oblak nad njim. Ni dan, ni noć za njim. A povrh toga, ničije postojanje na ovom svetu. Izgleda da će pesnici uvek imati mnogo posla“, podseća Violeta Milošević:

“Pesnikinja koja je svoju poeziju živela, celog života upitana i u potrazi za rečima, kako je i naslutila svojom prvom pesmom simboličnog naslova „Tražim reč“, umetnica, kreatorka i kolekcionarka razglednica i čestitki, „Mocart poezije“ kako ju je nazvao Nobelov komitet koji je širom otvorio vrata njene privatnosti, uznemirivši je duboku u njenoj osobenosti – Vislava Šimborska.

izlozba-Vislava-Simborska-u-Muzeju-zavicajnih-pisaca-biblioteka-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Zadužila je svet svojom poezijom. U Srbiji je uvek imala poseban status, što potvrđuje činjenica da su sva njena dela prevedena na naš jezik. Izložbu o velikoj poljskoj književnici, otvaramo u Valjevu, zavičaju još jedne velike pesnikinje, Desanke Maksimović, tako da su se danas u Muzeju zavičajnih pisaca simbolično sastale dve velike pesnikičke heroine.

Podsetiću vas da su i Poljska i Srbija, kao članice Foruma slovenske kulture, a preko kulturne rute sertifikovane kod Saveta Evrope, „Women Writers Route“ („Žene pisci“), ujedinjene u misiji promocije kulture i evropskih kulturnih vrednosti, a na toj mapi nalaze se i Grad Valjevo i Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“ kao članice Foruma i ove Rute.

Biblioteke su utočišta reči, kaže se između ostalog. Čitanje kao najveličanstvenija razonoda, koju je ljudska vrsta do sada osmislila po Vislavi Šimborskoj, dajući homo ludensu oružje kojim će osvajati svoju slobodu, onoliko koliko je sam sposoban da to bude, daje mi za pravo da svim gostima poželim dobrodošlicu u Utočište slobode, Matičnu biblioteku Ljubomir Nenadović“, rezimira direktorka valjevske Biblioteke, Violeta Milošević.

U ime Ambasade Republike Poljske u Srbiji prisutne je pozdravila zamenik ambasadora, Ana Perl.

Ukazavši na značaj koji je u Poljskoj ostvarila pesnikinja Vislava Šimborska, pored ostalog, rekavši da je bogatim programom obeležena stogodišnjica pesnikinjinog rođenja, tako da je 2. jula ove godine u Krakovu otvoren park koji nosi njeno ime, kao i Fondacija, osnovana prema pesnikinjinoj želji, koja brine o zaostavštini i mladim autorima, a to je za života činila i Vislava Šimborska.

“Otvaranje izložbe o poljskoj nobelovki je nova mogućnost za produbljivanje veza i bolje razumevanje naših kultura.

Kroz priču, ispričanu na ovim panoima, bolje ćete upoznati poljsku pesnikinju. Saznaćete da je Šimborska bila svestrana i izuzetno talentovana. Osim poezije, pisala je i feljtone, bila majstor kolaža i prevodilac sa nekoliko jezika.

Nakon dobijanja Nobelove nagrade, u Poljskoj je imala kultni status. Međutim, sebe nije videla kao poznatu liličnost. Nije volela glamur, ni novinarsku pažnju. Žudela je za tim da ostane obična žena. Slobodno vreme provodila je u prirodi, najčešće na planini”, rekla je Ana Perl, zamenik ambasadora Poljske u Srbiji, naglasivši da je, povodom stogodišnjice od pesnikinjinog rođenja, ideja Vlade Poljske da tokom 100 dana sa čitaocima u Srbiji bivaju priređivani razgovori o pesnikinji, rezimiravši:

“Čuvši da Valjevci vole poeziju, poželeli smo da se stihovi naše Desanke prenose mislima i rečima srpskim sugrađanima.”

Izložba fotografija “Slike grada 365” – zajednička priča o Valjevu (video) – pročitajte OVDE

Otvaranje izložbe povodom 100 godina od rođenja Vislave Šimborske u Muzeju zavičajnih pisaca u Valjevu, uz brojne učenike i profesore, pratila je i Tijana Stojanović Zečević, koordinatorka za javnu diplomatiju i kulturu u Ambasadi Republike Poljske u Srbiji, kao i čelnici lokalne samouprave Grada Valjeva.

Program je počeo muzičkim recitalom Simona Bojičića, učenika trećeg razreda srednje Muzičke škole “Živorad Grbić” koji je na klaviru izveo Šopenovu Etidu u C molu i Nokturno, dok je za kraj glumica Angelina Lukić pročitala dve pesme “Ništa dvaput” i “Pohvala snova” dobitnice Nobelove nagrade za književnost, pesnikinje Vislave Šimborske.

Izložba povodom 100 godina od rođenja Marie Vislave Ane Šimborske u Muzeju zavičajnih pisaca u Valjevu je otvorena do kraja naredne sedmice.