27/02/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • I OVE SEZONE SVI DIŠEMO ISTI, VEĆ ZAGAĐEN, VAZDUH, A RADIJATORI – HLADNI
Vidikovac pogled Valjevo aerozagadjenje kraj oktobra 2021. FOTO Snežana Jakovljević Krunić Objektiva.rs iz Valjeva

I OVE SEZONE SVI DIŠEMO ISTI, VEĆ ZAGAĐEN, VAZDUH, A RADIJATORI – HLADNI

Autor 14/10/2022

Premijerka je izjavila da će, na osnovu prognoza, temperature do kraja oktobra biti više od prosečnih, pa da neće biti potrebe za daljinskim grejanjem, ali da odluke o početku grejne sezone donose lokalne samouprave, a menadžment valjevske Toplane ne odgovara na pozive.

Premijerka Republike Srbije Ana Brnabić rekla da će grejna sezona početi 1. novembra, tako da biva veoma uočljiva prednost samostojećih kuća, pa i onih starih i nedavno renoviranih. Jer, možete da podložite, kad ‘oćete!

Međutim, građanima iz stambenih zajednica preostaje da revnosno proveravaju vremensku prognozu. Naravno, i da se adekvatno i slojevito odenu, i možda ogrnu moderne pačvork šalove izvučene iz bakine devojačke škrinje. Pa tako opremljeni, da se, tokom miholjskog leta, druže… Samo ne “na suncu”! I to zbog onih iz samostojećih vila koji mogu da podlože kada im se učini da im je prohladno jer već stiže ona vidljiva koprena tzv. kiselog vazduha, čije “mirise” jasno osećamo.

To potvrđuju i podaci – od 9. oktobra u Valjevu je, uzastopno, prekoračena vrednost PM10 čestica.

Stručno pojašnjenje potražili smo od Biljane Mladenović, diplomiranog fizikohemičara iz Zavoda za javno zdravlje Valjevo, ustanove koja meri kvalitet vazduha u gradu na Kolubari.

– Zvanična grejna sezona počeće ove godine, kažu, 31. oktobra, nekih 15-ak dana kasnije, valjda zbog mera štednje. A nezvanično, Valjevci su već započeli grejnu sezonu, tradicionalnim paljenjem svojih kućnih ložišta i “podizanjem” dimne zavese, jer su već sa prvim prohladnim jutrima i svežim večerima podigli nivo zagađujućih materija do nivoa graničnih vrednosti (50 μg/m3) pa i preko toga (od 9.10.2022.godine “guramo” već četiri dana uzastopno sa prekoračenjem PM10 čestica):
9.10. = 50,4 μg/m3
10.10. = 60,7 μg/m3
11.10. = 71,4 μg/m3
12.10. = 65,0 μg/m3
S obzirom da se narednih dana najavljuje nastavak lepog vremena, Miholjskog leta, nadajmo se da se neće intenzivirati loženje unutar kućnih ložišta i da će se nivoi zagađenja bar zadržati oko graničnih vrednosti, s obzirom da smo prošlog oktobra imali preko polovine meseca zagađen vazduh sa vrednostima koje su i dvostruko premašivale graničnu vrednost.

Dobro došli u Valjevo! – naznačava fizikohemičarka Mladenović.

Pa, kome su radijatori hladni, a vazduh zagađen, može se setiti rođaka na selu, i poći bar u vikend posetu. Oni bez imanja i rođaka, za vikend mogu i na planinu. Nedaleko od Valjeva ima raznovrsnog smeštaja, ima listopadnih šuma, a ima i četinara. Samo, kažu, bolje je “držati” se planinskih vrhova.

Podsećamo, na Objektiva.rs kvalitet vazduha možete pratiti u realnom vremenu zahvaljujući implementiranim aplikacijama XEco Ekstremna ekologija i IRevolucija .