25/06/2024
Najnovije vesti

Igor Davidov četvrti na Balkanu

Autor 24/09/2023

Na MTB Balkanijadi koja je proteklog vikenda održana u Rumuniji, Valjevski takmičar iz biciklističkog kluba Sputnjik-MET Igor Davidov osvojio je odlično četvrto mesto.

Mladi Valjevac, koji je aktuelni prvak države u planinskom biciklizmu, nastupio je za kadetsku reprezentaciju Srbije i na teškoj i zahtevnoj stazi, nakon dobre vožnje našao se u prilici da osvoji medalju, ali u završnici nije uspeo da protekne svoje rivale i morao se zadovoljiti četvrtim mestom.
Na ovom takmičenju, za reprezentaciju naše zemlje nastupilo je još troje članova BK Sputnjik-MET.
Najmlađa, Mila Starčević se izuzetno borila u kadetskoj konkurenciji iako je čak tri godine mladja od svojih rivalki. Ona je dobro startovala, vozila u grupi sa najboljima, ali zbog pada u jednom trenutku dobila je zaostatak za vodećim koji nije mogla da nadoknadi, pa je trku završila na odličnom petom mestu.

U istoj trci, Valjevka Nikolija Kulinčević je takođe pokazala dobru formu, borbeno i lako se nosila sa svojim suparnicama i sve vreme bila sa vodećima, ali zbog gumi defekta koji je imala pred kraj trke, na cilj je stigla kao sedma što je u ovoj konkurenciji rezultat vredan pažnje.
U trci juniora, mladi biciklista BK Sputnjik-MET, Stefan Davidov je takođe nastupio za reprezentaciju Srbije, ali je zbog neadekvatnih guma i lošije opreme na malo težem biciklu u odnosu na one koje su vozili drugi takmičari što je prouzrokovalo veći utrošak snage, kao i nekoliko proklizavanja na pojedinim tehnički zahtevnim deonicama na cilju osvojio dobro šesto mesto.

Na ovom medjunarodnom takmičenju na kojem je boje Srbije branilo 12 reprezentativaca, čak četvro je bilo iz biciklističkog kluba Sputnjik-MET što je uspeh vredan pažnje pošto nijedan u klub u zemlji nije imao toliki broj takmičara koji su vozili u najdražem dresu. Dobar višegodišnji rad pod svakodnevnim stručnim vođstvom trenera Zorana Jelića uveliko donosi uspehe u zemlji i inostranstvu, ali ovoga puta, i pored dobre pripremljenosti, medalje i još bolji rezultat izostali su zbog tehničkih zaostajanja po pitanju bicikli i oprema.

Medalje sa balkanskih prvenstva već dugi niz godina nisu stigle u Valjevo, a ovog puta je malo nedostajalo. Razlog tome je upravo nedovoljno ulaganje u mlade sportiste, u kupovinu boljih bicikli i opreme, a naročito nedostatak kombija zbog čega su mladi Valjevci u na ovo važno takmičenje otišli bez svog trenera, bez rezervnih točkova i rezervnog materijala, brz trenažera za zagrevanje i adekvatne podrške, a što je sve u zbiru sa vožnjom bicikli iz “druge klase” doprinelo da se u Valjevo vrate bez medalja.

Ali i ovi ostvareni rezultati su za ponos svih u gradu na Kolubari, mladi biciklisti su osvetlali obraz naše zemlje, grad i klub, i ostavili izuzetan utisak što im širom otvara vrata nacionalnih selekcija u u predstojećim sezonama.
“Ova trka je pokazala da su za vrhunske rezultate neophodni puno bolji uslovi od ovih u kojima BK Sputnjik-MET danas radi, pa su bolji rezultati izostali isključivo iz finansijskih razloga i nastupa na “drugoklasnim” biciklima sa lošijom opremom. Sada se pokazalo da će za ostvarivanje boljih sportskih rezultata ipak sve zavisiti od neke veće podrške od strane onih koji bi trebali o tome najviše da brinu, jer se u ovom slučaju, kod talentovanih i uspešnih biciklista pokazala neophodnost upravo većeg materijalnog ulaganja u mlade sportiste kako bi se ostvario možda i veći uspeh na medjunarodnoj sceni što pri sadašnjem stepenu ulaganje u ove mlade, a to je ovo takmičenje i pokazali, nije moguće ostvariti”, rekao nam je Hadži Zoran Jelić, trener u Biciklističkom klubu Sputnjik- Met.

Zasigurno ova tema treba da zanima valjevsku javnost, dobar rad i ostvarenje dobrih sportskih rezultata moraju da se sistemski podrže, a da li će biti tako – pokazaće buduće vreme u kom neće više biti prostora za nemar i ne brigu, ili će u protivnom doći do odlazaka iz ovog lepog, ali skupog i teškog sporta, što nikom u našem društvu nije u interesu.