28/02/2024
Najnovije vesti
sednica Skupštine Grada Valjevo 11 02 2022

IMENOVANJA ČLANOVA KOMISIJE

Autor 11/02/2022

Na 22. sednici Skupštine Grada Valjeva, usvojena je Odluka o razrešenju i imenovanju članova i zamenika članova Gradske izborne komisije za sprovođenje izbora za odbornike Skupštine grada Valjeva u stalnom sastavu.

Razlog za sazivanje 22. sednice Skupštine Grada Valjeva je zbog toga što su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Republička izborna komisija, dostavili obaveštenje svim jedinicama lokalne samouprave da je Narodna skupština Republike Srbije, na sednici 4. februara 2022. godine, donela set zakona, pored ostalih i Zakon o lokalnim izborima, koji je stupio na snagu 8. februara 2022. godine, odnosno narednog dana od dana kada je objavljen u Službenom glasniku.

U Skladu sa tim, u obaveštenju je ukazano na član 96. Zakona o lokalnim izborima, kojim je propisano da su Skupštine opština i Gradova dužne da obrazuju novu lokalnu komisiju, u skladu sa odredbama ovog zakona i to u roku od sedam dana od stupanja zakona na snagu. Takođe, Republička izborna komisija je obavesetila Skupštine jedinica lokalne samouprave da je neophodno da najkasnije do 11. februara 2022. godine održe sednicu Skupštine radi usvajanja Odluke o imenovanju članova i zamenika članova izborne komisije.

S obzirom da u Gradu Valjevu na dan 9. februar 2022. godine ima 75 908 birača upisanih u Jedinstveni birački spisak, Gradsku izbornu komisiju za sprovođenje izbora za odbornike Skupštine grada Valjeva čine predsednik, osam članova, zamenik predsednika i osam zamenika članova.