24/06/2024
Najnovije vesti
Valjevo Karadjordjeva ulica Foto Dragan Krunić FOTO

PROMOCIJA TURIZMA I UNIKATNIH ZANATSKIH PROIZVODA NA FEBRUARSKOM BAZARU

Autor 11/02/2022

Februarski bazar “Od srca srcu” počinje sutra, u subotu, 12. februara, u 10 časova, i biće otvoren do 16. ovog meseca, a radno vreme za posetioce je od 10 do 22 sata.

Turistička organizacija Valjevo pripremila je još jedan bazar na Gradskom trgu, kao priliku da pojedinci ili udruženja, zanatske i umetničke radionice prodaju rukotvorine. Ovog puta tematika su praznici u februaru.

Slični programi priređeni su krajem prošle i početkom ove godine, kada je Turistička organizacija Valjevo održala Novogodišnji bazar, ubrzo i kulturno – umetničku manifestaciju Božićno seoce, takođe radi promocije proizvoda zanatlija i rukotvoraca.

Domaći ručno rađeni i zanatski proizvodi ponovo dobijaju svoje mesto u asortimanu željenih roba. Zbog toga, proizvodi koji su u prodaji na bazarima u Valjevu, mogu predstavljati jedinstvenu promociju, u izvesnom smislu, i suvenire našeg kraja.

Pri tome treba napomenuti da 2020. godine, kada se epidemija zahuktala u čitavom svetu te su zatvarane državne granice, naša okolina bila je veoma atraktivna za turiste i zabeležena je velika posećenost Divčibara, 159 933 noćenja, kao i seoskih domaćinstava. Prošle, 2021. godine, kada je došlo do popuštanja mera, na Divčibarama je ostvareno 143 984 noćenja, a broj turista bio je 44 082.

U međuvremenu, TO Valjevo pokrenula je različite programe radi promocije seoskog turizma. Među aktuelnim je i Projekat unapređenja planinarskih staza na valjevskim planinama.

Konkretno, to se odnosi na Evropski pešački put E7. Ukupno će biti obeleženo 280 kilometara staza. Taj projekat finansira Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a realizuje Planinarski savez Srbije,” saznajemo od Ane Marković, direktorke Turističke organizacije Valjevo.

Takođe, u planu je i konkurs kod resornog Ministarstva za projekat biciklističkog parka, kao i parkinga za automobile i autobuse na popularnoj planinskoj visoravni valjevskog kraja.