17/07/2024
Najnovije vesti
dr-Elsi-Mod-Inglis-Skotska-Veliki-rat-putovanje-Panacomp-Novi-Sad-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Istorijsko putovanje dr Elsi Mod Inglis

Autor 05/09/2023

Panacomp iz Novog Sada priređuje program “Istorijsko putovanje dr Elsi Inglis” škotske lekarke i sufražetkinje, radi uspomene na škotske medicinarke i predstavnike stranih humanitarnih misija koji su tokom Prvog svetskog rata nesebično pomagali i lečili srpske vojnike i narod. Prateći humanitarni rad dr Elsi Mod Inglis učesnici će posetiti i Valjevo.

U okviru programa “Istorijsko putovanje dr Elsi Inglis” planiranog za period od 12. do 16. septembra, 15 potomaka i poštovalaca iz Udruženja dr Elsie Inglis, na čelu sa predsednicom Fionom Garwood, boraviće i u Valjevu.

U Međuopštinskom istorijskom arhivu Valjevo posetiće izložbu o Velikom ratu “Dr Elsi Inglis – srpska majka iz Škotske”, potom i bogatu postavku u Narodnom muzeju Valjevo.

Takođe, povodom posete potomaka i poštovaoca humanitaraca iz Škotske koji su se angažovali u Velikom ratu, biće održano predavanje prof. dr Vladimira Krivošejeva koji će govoriti o svom istraživanju o epidemijama u Srbiji tokom ratnih 1912 – 1918. kao i o smanjenju stanovništva u Srbiji tokom Prvog i Drugog balkanskog rata 1912 – 13. i Velikog rata (1914-18), pojave i širenja zaraznih bolesti poput:  kolere, malih boginja, difterija, dizenterije, šarlaha, velikog kašlja, koji su odneli oko 360.000 života, o čemu je više podataka objavljeno u najnovijoj knjizi dr Krivošejeva  “Epidemije u Srbiji tokom ratnih godina 1912 – 1918.

Dr Elsie Inglis je među srpskim ratnicima bila poznata kao “srpska majka iz Škotske.” Bila je glavni organizator nemerljive pomoći Škotskih ženskih bolnica u Prvom svetskom ratu. Škotske medicinarke su odmah po objavi Prvog svetskog rata bile veoma uporne i odlično organizovane. Žestokom kampanjom i velikim samopožrtvovanjem su već krajem leta 1914. godine sakupile pola miliona funti, što je bilo dovoljno za osnivanje i rad 14 bolnica za pomoć savezničkim vojskama na frontovima širom Evrope.

Dr Elsie Mod Inglis je prva žena sa najvišim srpskim odlikovanjima za koju su srpski ratnici tražili da bude proglašenja svetiteljkom, zbog sećanja na svesrdnu pomoć škotskih lekara i medicinara srpskoj vojsci i Srbiji tokom Prvog svetskog rata.

Istorijsko putovanje dr Elsie Inglis u Srbiji obuhvata posete nekadašnjih poljskih vojnih bolnica, hirurških blokova, grobalja i obeležja iz Velikog rata u Beogradu, Vranju, Nišu, Kragujevcu, Mladenovcu, Valjevu, Ceru, Lazarevcu.

Tom prilikom, 12. septembra posetiće bolnicu dr Dragiša Mišović; narednog dana Medicinsku školu Isabel Hutton u Vranju, zatim Vojnu bolnicu i staro groblje u Nišu gde će položiti vence na grobove škotskih medicinarki. U četvrtak, 14. u planu je poseta Crvenom krstu u Kragujevcu gde će na grobu dr Elisabet Ross i bolničarki položiti vence, kao i u Spomen Parku Šumarice, na spomenik streljanih srpskih đaka V3 razreda, u II svetskom ratu. U petak, skupa sa ambasadorom UK, položiće vence na Spomen česmi Elslie Inglish u Crkvencu kod Mladenovca. Potom, u petak, 15. septembra, od 14,30  je očekivana poseta Međuopštinskom istorijskom arhivu Valjevo, kao i  Narodnom muzeju Valjevo. Posetu završavaju u subotu, obilaskom Spomen-kompleksa Cerske bitke Tekeriš, potom i Spomen kosturnica u Crkvi Sv. Đorđa u Lazarevcu.

Prema navodima organizatora Panacompa iz Novog Sada: “Ova istorijska mesta podsećaju na škotske medicinarke i predstavnike stranih humanitarnih misija koji su tokom Prvog svetskog rata nesebično pomagali i lečili srpske vojnike i narod oboleo od tifusa i drugih bolesti. Ovim putovanjem smo sebi i goštima, čiji preci su sahranjeni u Srbiji, dali zadatak poštovanja i čuvanja uspomena na mnoge, neznane ili nedovoljno poznate, plemenite ličnosti koje su završile svoje živote solidarno sa vojskom i narodom koje su izuzetno poštovali i nesebično pomagali.”